27/02/2024 | Yazar: Kaos GL
Umut Güven tarafından hazırlanan kılavuz, LGBTİ+ haklarına ve kavramlarına bir giriş yapmak isteyen herkes için başucu kaynağı olmaya aday.
17 Mayıs Derneği, farkındalık çalışmalarında, kavram atölyelerinde ve insan hakları atölyelerinde yararlanılmak üzere “Bir Atölye Tasarlamak: Kolaylaştırıcılar İçin Toplumsal Cinsiyet Atölyeleri Kılavuzu”nu yayımladı.
Umut Güven tarafından hazırlanan kılavuz, LGBTİ+ haklarına ve kavramlarına bir giriş yapmak isteyen herkes için başucu kaynağı olmaya aday.
Kılavuzda neler var?
Beş bölümden oluşan Kılavuz, okuyucularına ve uygulayıcılara ilk olarak bir Sözlük sunuyor. Sözlük; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, non-binary, bi+ ve interseks gibi pek çok kavrama ışık tutuyor.
İkinci ve üçüncü bölümleri ise bir farkındalık çalışması ya da insan hakları atölyesi planlamak isteyenlere pratik önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmış. Bu bölümlerde “Katılımcı yöntemlerle toplumsal cinsiyet farkındalık atölyelerini nasıl düzenleriz? Hangi gruplarla hangi egzersizleri yapabiliriz? Grup içindeki krizlerle baş ederken nelere dikkat etmeliyiz?” gibi birçok soruya yanıtlar aranıyor.
Kılavuzun dördüncü bölümü ise Egzersizler başlığını taşıyor ve kullanıcılarına çeşitli etkinlikler için formlar ve içerikler öneriyor. Örneğin, yaklaşık 75 dakika sürmesi öngörülen “LGBTİ+ ile İlgili Kavramlar” atölyesi düzenlemek istiyorsanız böylesi bir etkinlik için gerekli malzeme listesine, yönergeye ve ipuçlarına bu başlık altında ulaşabilirsiniz.
Kılavuz, Sıkça Sorulan Sorular adlı bölüm ile sona eriyor. Bu bölüm altında, “Trans olmak için cinsiyet uyum/geçiş ameliyatı geçirmiş olmanız mı gerekiyor?”, “Bütün kısa saçlı kadınlar lezbiyen midir?”, “Biseksüeller sadece kadın ve erkeklerden mi hoşlanır? Bu durum ikili cinsiyet rejimini desteklemez mi?”, “Bir kişinin interseks olması cinsiyetinin muğlak, belirsiz, saptanamamış olduğu anlamına mı gelir?” gibi sorulara yanıtlar veriliyor.
Kılavuza ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: yaşam