30/08/2018 | Yazar: Kaos GL
Raporda müzakerelere katılan LGBTİ örgütlerinin talepleri de yer alıyor.

DEMOS’un “Barış ve Toplumsal Cinsiyet: Kolombiya Barış Süreci” raporuna ilişkin İstanbul ve Diyarbakır’da söyleşiler yapılacak. Raporda müzakerelere katılan LGBTİ örgütlerinin talepleri de yer alıyor.
DEMOS Araştırma Merkezi, Kolombiya'da 50 yıldan fazla süren bir iç çatışmanın ardından barış anlaşmasıyla sonuçlanan sürece son son araştırmasıyla ışık tutuyor.
Araştırmacılar bizzat yerinde gözlemledikleri ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele aldıkları sürece dair bulgularını içeren “Barış ve Toplumsal Cinsiyet: Kolombiya Barış Süreci” raporunu bir dizi söyleşi kapsamında İstanbul ve Diyarbakır'da tartışacak. Söyleşilerde şu sorulara yanıt aranacak:
*21. yüzyılın en ölümlü ve en uzun süren çatışmalarından biri nasıl sona erdi?
*Çatışmanın mağdurları barış sürecine nasıl dahil oldular?
*Barış müzakerelerinde kadınlar ve LGBTQİ+ topluluklar nasıl yer aldılar?
*Kolombiya tecrübesinden neler öğrenebiliriz?
İstanbul’daki söyleşi 1 Eylül’de Nippon Hotel’de; Diyarbakır’daki söyleşi ise 5 Eylül’de Demir Otel’de yapılacak.
Müzakereler ve LGBTİ hakları
“Barış ve Toplumsal Cinsiyet: Kolombiya Barış Süreci” raporunu Güneş Daşlı, Nisan Alıcı ve Julia Poch Figueras hazırladı.
Daşlı ve Alıcı Kaos GL dergisinin önümüzdeki günlerde yayınlanacak Eylül-Ekim 2018 sayısında Aylime Aslı Demir’in sorularını yanıtladı. Alıcı, Kolombiya’daki barış sürecine LGBTİ’lerin katılımı ile ilgili soruya şöyle yanıt veriyor:
“Müzakerelere katılan 2 LGBTİ örgütü var, biz bunlardan biri olan Colombia Diversa ile görüştük. İki örgüt de özel olarak barış gündemi olan ve bu alanda uzun süredir mücadele eden örgütler. Bu birikimlerini müzakere sürecinde de göstermişler, müzakereler sürerken kendilerinin daha önce hazırlamış oldukları raporları sunmuşlar. Bize aktarıldığı kadarıyla öncelikli taleplerin arasında LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığın görülmesi ve ortadan kaldırılması için anlaşmaya ilkelerin eklenmesi.”
“Kolombiya Barış Anlaşmasının En önemli Özelliği Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısı” başlıklı söyleşiyi Eylül ayında yayınlanacak Kaos GL dergisinin 161. sayısında okuyabilirsiniz.
Etiketler: yaşam, dünyadan