30/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Kolombiya’da Kongre’nin harekete geçmemesi üzerine eşcinsel çiftlerin evlenme hakkı Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tanındı.

Kolombiya’da Yasal Boşlukla Gelen Evlilik Eşitliği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kolombiya’da Kongre’nin harekete geçmemesi üzerine eşcinsel çiftlerin evlenme hakkı Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tanındı.
 
Kolombiyali avukat ve LGBT hakları savunucusu Germán Humerto Rincón Perfetti, geçen hafta yaptığı açıklamada ülkedeki ilk eşcinsel evliliğin 20 Eylül’de gerçekleştiğini açıkladı. Dün de El Espectador gazetesi, Elizabeth Castillo ve Claudia Zea’nın Çarşamba günü evlendiğini baş sayfadan duyurdu.
Anayasa Mahkemesi: Eşitlik Sağlanmalı
Ülkedeki evlilik eşitliği tartışmaları, son on yılda defalarca alevlendi. 2011’de Anayasa Mahkemesi, eşcinsel çiftlere de evli heteroseksüel çiftlerin yararlandığı hakların sunulması gerektiği yönünde bir karar alarak meseleyi geri dönülmez bir yola soktu. Kararda, Kongre’nin harekete geçmemesi halinde 2013 yazı itibariye eşcinsel çiftlerin evlilik hakkının tanınacağına hükmedildi.
 
Kongre’nin Nisan ayında görüştüğü evlilik eşitliği tasarısını parlamenterlerin çoğunluğu reddetti. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararının yaklaşmasıyla eşcinsel çiftler farklı sürprizlerle karşılaştı. Eşcinsel çiftler, Aile Yasası’nda yer almayan bir “resmî birlik”e yönlendirilmelerinden ötürü evlenemedi. 24 Temmuz’da evlenmeyi planlayan Gonzalo Ruiz Giraldo ve Carlos Hernando Rivera Ramírez de bu sebeple evlilik cüzdanı alamadı. Bu durumdan ötürü, evlenmek isteyen eşcinsel çiftler, haklarını tanımamaları durumunda yazılı bir açıklama yapmak zorunda olan hukuk mahkemelerine başvurmaya başladı.
 
Kolombiya Başmüfettişliği, bu evlilikleri durdurmak için her şeyi yapacağını açıklayarak yeni bir yasal düzenleme eşiğinde olduklarını ifade etti. Kolombiya’da evlilik eşitliği önümüzdeki günlerde çeşitli itirazlarla karşılaşacak olsa da geçtiğimiz hafta Julio Albeiro Cantor Borbon, William Alberto Castro Franco’yla; Claudia Zea da Elizabeth Castillo’yla evlendi.
 
Kolombiya, Latin Amerika’da Arjantin, Brezilya ve Uruguay ile Meksika’nın bazı bölgelerinin ardından eşcinsel çiftlerin evlenebildiği bir ülke oldu.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret