13/05/2016 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de ilk kez, İzmir Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi’nde bir trans başkan seçildi.

Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi başkanı trans aktivist Demet Yanardağ oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'de ilk kez, İzmir Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi'nde bir trans başkan seçildi.

Trans aktivist Demet Yanardağ, İzmir Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi başkanı seçildi. Dezavantajlı grupların bulunduğu mecliste çalışmalar yürüten Demet Yanardağ, grupların temasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

“Toplum 10 yıl önce de, 20 yıl önce de at gözlüğü ile bakıyordu ama belki 10 yıl sonra, 20 yıl sonra at gözlüğüyle bakamayacak. Çünkü daha önce trans kadınları seks işçiliğine mahkûm edip o alanda sabit bırakıyorlardı. Şimdi de öyle yapmaya çalışıyorlar ama biz birbirimize dokundukça, birbirimizle iletişim kurdukça, diğer dezavantajlı gruplarla temasa geçtikçe gördük ki; zor da olsa başaracağız. Sadece LGBTİ'ler için değil, diğer dezavantajlı gruplar için de bu bakış açısı değişecek. İnanıyorum ki aramızdan bir milletvekili de çıkacak. Seneler önce Onur Yürüyüşü'nde ‘Bu zamana kadar iktidara gelen herkes birbirinden öç almaya kalktı ama toplumda ezilenler olarak biz, bir gün iktidara geleceğiz ve kimseden öç almayacağız’ dedim”

"Bize karşı ön yargının kırılması için eşitlik meclisinin başkanıyım"

Yanardağ, eşitlik meclisinde trans bir kadının başkan olmasının önemiyle ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’de transların her yönden yolu kesiliyor. Okul okumamıza izin verilmiyor, rahatsız ediliyoruz. Yaşam alanlarımız kısıtlı. ‘Yaşam alanlarımızı genişletmek için görünür olmamız lazım’ dedim ve Konak Kent Konseyi ile çalışmaya başladım. Türkiye’de ilk defa bir trans kent konseyinde meclis başkanı olmuş oldu. Bu çok sevindirici ve çok çalışmayı gerektiren bir şey. Bize karşı her yerde ön yargı var. Bu ön yargının kırılması için özellikle eşitlik meclisinin başkanıyım. Ben Romanlar arasında da, mülteciler arasında da, azınlıklar arasında da bu sıfatla yer alacağım. Birbirimizle iletişim sağlamış, beraber çalışmış olacağız. Aslında biz dezavantajlı guruplar olarak çoğunluğuz. Azınlık bizi eziyor. Bunun farkındayız ve çalışmalarımız bu yönde olacak. Birbirimizle daha çok kaynaşacağız, beraber hareket edeceğiz.”

"Dezavantajlı grupların iş ortamlarında ayrımcılıkla karşılaşmaması için eğitim vereceğiz"

Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi olarak Konak Belediyesi ile çalışma yapacaklarını ifade eden Yanardağ, dönem planlarıyla ilgili “Önümüzdeki aylarda belediye çalışanlarına dezavantajlı gruplarla alakalı eğitim vereceğiz. Çünkü belki ilerleyen zamanlarda bir trans ya da başka dezavantajlı gruplara dahil olan biri belediyede işe başlayacak. Bu, orada işe başlayan kişinin belediye çalışanları tarafından yadırganmaması ve insan hakları açısından eşit muamele görmesi için de gerekli olan bir şey. Örneğin, 4 Haziran’da İzmir Onur Yürüyüşü kapsamında duyuruları yürüteceğiz. Konak Belediyesi, billboard yayınlayacağına dair söz verdi. Ayrıca LGBTİ sanatçılar tarafından ücretsiz konser vermeyi düşünüyoruz. Güzel bir hafta hazırlığı içindeyiz. Konak Belediyesi bu konuda destek verecek. Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi, Konak’ta gümbür gümbür gelecek” şeklinde konuştu.


Etiketler: yaşam
İstihdam