19/12/2012 | Yazar: Murat Köylü

Başbakan Hashim Thaçi, Kosova 2.0 dergisine yönelik 14 Aralık 2012 Cuma günü gerçekleşen saldırıları kınayarak, yaşananları ‘kamu düzenine, konuşma, ifade ve basın özgürlüklerine tehdit’ olarak yorumladı.

Kosova Başbakanı Priştine’deki Homofobik Saldırıyı Kınadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başbakan Hashim Thaçi, Kosova 2.0 dergisine yönelik 14 Aralık 2012 Cuma günü gerçekleşen saldırıları kınayarak, yaşananları “kamu düzenine, konuşma, ifade ve basın özgürlüklerine tehdit” olarak yorumladı.  
 
Thaçi, 14 Aralık 2012 Cuma akşamı ve sonraki günlerde aşırı grupların dergi yönetimini ve organizasyonunu hedef alan şiddet ve tehditlerinin, modern ve demokratik bir ülkede kabul edilemez ve müsamaha gösterilemez olduğunu belirtti. Kosova Cumhuriyeti anayasasının ve yasalarının tüm yurttaşların ifade özgürlüğünü garanti altına aldığını anımsatan Başbakan, “Hiçbir yurttaş etnik, cinsiyet, dini ya da cinsel yönelim temelli ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Avrupa ile bütünleşme gündemi içindeki Kosova, insan hakları, siyasi ve dini özgürlükler açısından hiçbir kategorik ayrımcılığa izin vermeyecek.” dedi. Thaçi yargıya ve ilgili makamlara şiddet faillerini bir an önce adaletin karşısına çıkartmaları çağrısında bulundu.
 
Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı ile ülkedeki pek çok büyükelçilik de yaşananları kınadı. Türkiye’nin de katılımcısı olduğu, hükümetlerarası Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da olaylarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. AGİT ülke yöneticisi Elaine Conkievich saldırganların en temel insan haklarından birini, ifade özgürlüğünü hedef aldığını vurgulayarak, kolluk kuvvetlerini göreve çağırdı.
 
Hedefte Sivil Toplum Da Var
 
Kosova 2.0 saldırısından iki gün sonra Cumartesi akşamı hedef alınan QESh (Sosyal Eşit Haklar Merkezi) lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için güvenli bir yer oldukları için saldırıya uğradıklarını açıkladı. Libertas adlı sivil toplum örgütü, Kosova Savcılığı’na Perşembe akşamı gözaltına alınan saldırganların neden salıverildiklerini, ayrıca QESh’in faillerinin neden yakalanmadıklarını sordu.
 
Ne olmuştu?
 
Kosova’da yaşananlar Türkiye medyasında da bir boyutu ile yansımıştı. Kosova 2.0 adlı derginin “Cinsiyet ve Cinsellik” adlı sayısının lansmanını basan saldırganlar mekana ve organizatörlere zarar vermişlerdi. Sayıda eşcinsellik teması da işleniyordu. Yaşananlardan 2 gün sonra toplanan bir grup, “Eşcinseller ve fahişeler Kosova’dan dışarı” şeklinde nefret söylemi içeren sloganlar atmış, Merkez’den çıkan 2 kişiye fiziksel şiddet uygulamışlardı.
 
 

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret