11/03/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Uzman Kariyer Yayınları, bir sorunun açıklamalı yanıtında “Silah çıktı mertlik bozuldu! Hele hele top çıkınca neler olmaz” diyor.

KPSS’ye hazırlık kitabında homofobi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uzman Kariyer Yayınları, bir sorunun açıklamalı yanıtında “Silah çıktı mertlik bozuldu! Hele hele top çıkınca neler olmaz” diyor ve cümlenin sonuna sırıtma emojisi koyuyor.

Uzman Kariyer Yayınları’nın KPSS Tarih Soru Bankası’nda yer alan bir sorunun cevabında cinsiyetçi ve homofobik söylem kullandı.

Soru Bankası’nın 50. sayfasında Osmanlı Devleti’nin ilk kez geleneksel kılıçla savaş tarzının dışına çıkarak top kullandığı savaş soruluyor.

Sorunun açıklamalı cevabında ise “Silah çıktı mertlik bozuldu! Hele hele top çıkınca neler olmaz” ifadesi ve ardından sırıtma emojisi yer alıyor. Soru bankası homofobik bir aşağılama ve dalga geçme ifadesi olarak da kullanılan “top” kelimesi üzerinden bir “söz oyunu” yapıyor, eşcinsellikle dalga geçiyor.

Türk Dil Kurumu da homofobide ısrarcı!

LGBTİ+’larla geçmek, LGBTİ+’ları aşağılamak için kullanılan argo kelime öbekleri Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde de ayrımcı ifadelerle yer alıyor.

“Top” kelimesinin TDK Sözlüğü’nde 7. açıklaması “homoseksüel erkek” olarak yer alıyor. “Oğlan” kelimesinin 4. açıklaması ise şöyle: “Cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek”.

İlgili haber:

TDK’ya göre oğlan: ‘Erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek’

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam