26/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Madonna, dünyanın HIV epidemisi ile tanıştığı dönemde damgalamaya karşı AIDS ile yaşayanları savunan ve tedavi için uygun ortam yaratan hemşireler Ellen Matzer ve Valery Hughes’a sahneden teşekkür etti.

“Krizin ön saflarında AIDS ile yaşayanları savundukları için teşekkür ederim” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Madonna, 23 Ocak Salı akşamı New York’taki Madison Square Garden’da Celebration Tour kapsamında konser verdi. HIV epidemisinin tüm dünyada yoğun yaşandığı 1980’ler ve 90’larda, damgalamaya karşı AIDS ile yaşayanları savunan ve tedavi için uygun ortam yaratan hemşireler Ellen Matzer ve Valery Hughes da konserdeydi.

Sanatçı, konserde çok önemli iki kişinin bulunduğunu sahneden duyurarak hemşirelere seslendi:

“Eşcinsel olmanın ‘havalı’ olmadığı ve AIDS ile yaşayan insanların damgalandığı 80’li yılların başlarının ne kadar şok edici ve dehşet verici olduğunu herkesin hatırlamasını istiyorum. Birçok insan AIDS ile yaşayan biriyle uğraşmaktan kaçınıyordu. New York’ta hastane ziyaretlerimin birinde genç bir adam görmüştüm, bilinci yerinde değildi ve ölmek üzereydi. Yatakta yanına uzandım, elimi tuttu ve ‘Geldiğin için teşekkür ederim anne’ dedi. Bu gece burada, bunu her gün yapan bu hemşirelerin hiçbir övgü ya da teşekkür almadığını düşündüm. Yıllar önce krizin ön saflarında yer aldıkları, pek çok hastanede AIDS bölümü kurdukları; cesaretleri için bu muhteşem kadınlara, bu meleklere, bu kahramanlara teşekkür ederim.”

Kariyeri boyunca biriktirdiği şarkılarını seslendirdiği Celebration Tour sırasında Madonna “Live to Tell” şarkısını okurken, dinleyenlere HIV/AIDS ile yaşarken fırsatçı enfeksiyonlar ve komplikasyonlardan kaynaklı yaşamını yitiren insanların fotoğrafları gösteriliyor.

 krizin-on-saflarinda-aids-ile-yasayanlari-savunduklari-icin-tesekkur-ederim-1

Valery Hughes ve Ellen Matzer, deneyimlerini derleyerek 2019 yılında çıkarmış oldukları “New York’ta HIV/AIDS Epidemisi Hikâyeleri” kitabı ile. 


Etiketler: kültür sanat, yaşam, sağlık, sağlık hakkı, hiv
İstihdam