30/09/2022 | Yazar: Kaos GL

Küba’da evlilik eşitliğini ve eşcinsellerin evlat edinmesini sağlayacak yasa için referanduma gidildi. Seçmenlerin %67’si yasayı onayladı.

Küba’da evlilik eşitliği yasalaşıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Küba’da 25 Eylül Pazar günü seçmenler evlilik eşitliğini ve eşcinsellerin evlat edinmesini sağlayacak yasal güncelleme için referanduma gitti. Küba Ulusal Seçim Konseyi’nin açıklamasına göre seçmenlerin %67’si yasayı onayladı.

Referandum ile gidilen güncelleme, aynı cinsiyetten kişilerin evliliğini, medeni birlikteliklerini ve evlat edinebilmelerini yasalaştırıyor. Aynı zamanda kadın ve yaşlı haklarını genişletiyor, ev içi sorumlulukların eşit paylaşımını teşvik ediyor, taşıyıcı gebeliğe yasal dayanak sağlıyor. Çocuk hakları konusunda ise “çocukların ve ergenlerin haysiyetine ve fiziksel ve zihinsel bütünlüklerine saygılı” olunması gerektiğini söyleyen yasa, ebeveynlerin çocukların velisi değil çocukların ebeveynlerin sorumluluğu olduğunu söylüyor.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel referandumun ardından yaptığı paylaşımda “Evet kazandı, adalet yerini buldu. #CódigoDeLasFamilias’ı onaylamak adaleti yerine getirmektir. Yıllardır bunu bekleyen birkaç nesil Kübalı kadın ve erkeğin borcu ödeniyor. Bugünden itibaren daha iyi bir ulus olacağız” dedi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret