03/06/2008 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel modacı Yves Saint Laurent, 71

‘Küçük prens’in vedası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Eşcinsel modacı Yves Saint Laurent, 71 yaşında Paris’te yaşama veda etti. 18 yaşında giysi tasarım yarışması kazanarak dikkatini çektiği Dior’un 21’inde baş tasarımcısı olup modanın çehresini değiştiren Laurent, en çok ‘kendine güvenen kadın’ı yarattığı modellerle tanınmıştı

Cezayir’in Fransız sömürgesi olduğu dönemdeki kenti Oran’da 1937’de dünyaya gelen ünlü tasarımcı Yves Saint Laurent, 18 yaşında kazandığı bir giysi tasarımı yarışmasıyla modacı Christian Dior’un ilgisini çekmişti. Dior’un üç yıl sonra ölmesi üzerine ünlü modacının yerini alan Laurent, tasarladığı zarif, seksi ve kadının toplumda kendine daha fazla güvenen rolünü açığa çıkaran modelleriyle tanındı. Hayatının büyük bölümünde çeşitli ruhsal ve fiziksel hastalıklarla boğuşan modacı, bu yüzden 2002’de emekliye ayrıldı.

Laurent modada avangartın temsilcisiydi. Transparanlar, yüksek yakalı dantelli bluzlar gibi yenilikçi tasarımların yanı sıra pantolon gibi klasik bir parçayı yeniden biçimlendiren, her dönemin modasını, özellikle 50’lerin ruhunu yaratan bir isimdi. Toplumda kadının kendine giderek daha fazla güvenen halini yansıtan Laurent, hazır giyimi popüler kıldı, pantolon-ceket takımlar, safari ceketler ve süveterlerle kadın giyimini değiştirdi.

Eşcinsel olduğu için alay edildi

Eşcinsel olduğu için okul yıllarında alay konusu olan Laurent, kamuoyu önüne çok nadir çıktı. Catherine Deneuve ve Grace Kelly gibi dünyanın en ünlü kadınlarını giydirdi. Ancak 90’ların sonlarında, modaevinin kârı düştü, 2002’de de atölyeleri kapandı. O yıl verdiği bir söyleşide, kadınları moda aracılığıyla özgürleştirmeye çalıştığını anlatıyordu: ‘Kadınının gardırobunu yarattım diyorum kendime. Kendi çağımın dönüşümüne bu şekilde katkım oldu diyorum. Benim kıyafetlerle yaptığım, müzikte, mimaride, resimde ya da diğer sanatlarda yapılanlar kadar önemli değil tabii ki. Yine de değeri var. Kendimi kadınların hizmetine sunmak istedim. Onlara, bedenlerine, hayatlarındaki tutumlarına hizmet etmek... Son yüzyılda yaşanan büyük özgürleşme hareketi içinde onlara eşlik etmek istedim.’


* Catherine Deneuve ve Yves Saint Laurent

Fransız basını da yasta

Le Figaro ‘Dünyanın en büyük modacısı öldü’ başlıklı haberinde ‘Fransa’nın en büyük sanat insanlarından birini kaybettiğini’ yazdı. Le Parisien ‘Dünyanın küçük prensiydi’ başlığıyla, kadınlara yönelik ilk smokini tasarlayan, safari ceketi dünyaya sevdiren tasarımcının moda tarihine geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de başsağlığı mesajında Laurent’i ‘moda dünyasının yaratıcı dâhisi’ olarak andı.



Etiketler: yaşam, moda
İstihdam