02/08/2010 | Yazar: Semih Varol

Eşcinsel karşıtı protestolara rağmen Kudüs Pride töreninde iki bin kişi yürüdü. 

Kudüs'te 2000 Eşcinsel Yürüdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel karşıtı protestolara rağmen Kudüs Pride töreninde iki bin kişi yürüdü. 
 
O her zamanki renkli, gürültülü ve canlı kostümlerden yoksun olarak gerçekleşen Pride yürüyüşü, tören alanındaki vatandaşlar tarafından “durgun” olarak tanımlandı. 
1500 kadar İsrail polisi yürüyüş yapanlara koruma altında eşlik etti. Kudüs’teki Bağımsızlık Parkı’nda, üzerlerinde Pride töreninde atılmak üzere yumurtalar ile yakalan 3 kadın tutuklandı. 
 
Aşırı Ortodoks Yahudisi bir kişinin yürüyüşe katılanlardan 3 kişiyi bıçaklayıp yaraladığı 5 yıl önceki yürüyüşün tersine Pride töreni barışçıl bir şekilde tamamlandı.
 
Ancak katılımcılar “Geyler cehennemde oynayın, Kudüs’te değil” ve “hasta sapıklar, Kudüs’ten defolun” yazılı afişler ile karşı karşıya kaldılar.
 
Belediye başkanı Nir Barkat etkinliklere katılmayı reddetti. Pride organizatörleri ise bu durumu protesto etmek için, toplantıda “Belediye Başkanı Nir Barkat’a ayrılmıştır” yazılı boş bir koltuk yerleştirdiler. 
 
Yürüyüş, geçen sene Tel Aviv’de bir LGBTT toplantısında vurulan iki kişi için 1 dakikalık sessizlik ile başladı.
 
Yürüyüşe katılanlardan Shmuel Satat Euronews’a: “Kudüs’teki gey toplumu dini inançları olan kişilere karşı saygılıdır” dedi.
 
Ortodoks dinine bağlı olan topluluklar arasında da geyler vardır ve onların açılmaları çok büyük bir önem taşımaktadır.
 
Pride organizatörü Yonaton Gher Associated Press’e yaptığı açıklamada “Her şeyden önce bu bir yas tutma yürüyüşüdür ve sonunda bu yası arkamızda bırakmaya çalışacağız, gelecek yıl için sabırsızlanıyoruz ve bu geceyi gey hakları gecesi olarak ilan ediyoruz” dedi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam