11/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Sosyal destek odaklı queer feminist bir dayanışma ağı “küfe” yola çıktı.

“küfe” sizi bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal destek odaklı queer feminist bir dayanışma ağı “küfe” yola çıktı. LGBTİ+ hareketindeki kadın+ görünmezliğinin etkilerini azaltma ve hayatta kalanların dayanışma ihtiyacını karşılama gibi odaklarla yola çıkan küfe, “nasılsın” toplantıları düzenliyor ve yol arkadaşlarını arıyor.

küfe’ye katılmak isterseniz buradaki formu doldurabilirsiniz.

küfe’nin manifestosu

“mevcut durum ile ilgili gözlemlerimiz:

“kadınlar ve na-ikililer*, ikili cinsiyet sistemini destekleyen cismerkezci** patriyarkal (erkek egemen) devletler ve toplumlar tarafından çeşitli şiddet pratikleri ve baskı yöntemleri ile kontrol altında tutulmaya çalışılmakta, bunun bir sonucu olarak kamusal alandan uzaklaştırılmakta, yalnızlaştırılmakta ve izole edilmektedir.

“bu yalnızlaşmanın sonucu olarak:

1-şiddetten hayatta kalan ve önemli bir çoğunluğu kadın ve na-ikili olan insanlar, gerekli sosyal ve duygusal destekten mahrum kalmakta,

2-sapphic*** (safik) kadın+lar birbirlerini bulma konusunda zorlanmakta, kendilerine açmaya çalıştıkları alanlar erkekler tarafından işgal edilmekte,

3-kadınlar ve na-ikililer, yaşadıkları baskı ve şiddet sonucunda gelişen mental sağlık sorunlarıyla tek başlarına baş etmek zorunda bırakılmaktadır.

“halihazırda türkiye'de ve özel olarak istanbul'da bulunan lgbti+ ve kadın örgütlenmeleri, kadın+ların bu yalnızlaşmayla ve izolasyonla gelen ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. lgbti+ örgütlerindeki sapphic kadın+ görünmezliği, kadın örgütlenmelerindeki cismerkezci anlayış, kadın ve na-ikililerin bu örgütlenmelerde kendilerine yer bulmasını zorlaştırmaktadır.

biz kimiz? ilkelerimiz neler?

“biz, çeşitli karşılaşmalar sonucu bir araya gelmiş bir grup yetişkin kadın ve na-ikiliyiz.

“küfe, kadın ve na-ikililerin birbirlerini bulmasını, birbirlerine alan açmasını, dayanışmasını ve birlikte güçlenmesini merkeze alan, kuir feminist bir dayanışma ağıdır.

“küfe bir yatay örgütlenmedir. ağda bulunan hiçbir gönüllünün sözü, bir diğerinden daha değerli değildir. bunun yanında, yatay örgütlenme içinde dahi oluşması mümkün ve muhtemel olan yaş, sınıf, emek, deneyim gibi farklılıklara dayanan hiyerarşilerin görmezden gelinmemesi gerektiğinin farkındayız.

“cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, tür, sınıf, kabiliyet, yaş, yetkinlik, uyruk, etnik kimlik, vatandaşlık durumu gibi herhangi bir farklılıktan dolayı ayrımcılıkta bulunmak küfe'nin var olma amacına aykırıdır. ayrımcı söylemlerde bulunan kişiler uyarı alır, ısrarcı davranırlarsa söz konusu toplantıdan, ısrarın devam etmesi sonucu ise küfe'den ayrılmaları beklenir.

“küfe dayanışma ağı şiddetsiz iletişimi önceleyen güvenli bir alan olma niyeti güder. gönüllülerinden herhangi birinin diğerine sözlü, fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik, duygusal şiddet yaşatması durumunda, "küfe dayanışma ağı her türlü şiddete karşı politika metni" doğrultusunda süreç yürütülür.

“küfe, gönüllülerinin mental sağlığını merkeze alan, özbakım-özyardım pratiklerini geliştirmeyi hedefleyen bir yaklaşımı benimser.

ilke ve amaçlarımız doğrultusunda atmayı planladığımız somut adımlar

“grup anlaşması: küfe'de yapılacak olan her toplantıdan önce bir grup anlaşması oluşturulur, toplantı sırasında bütün gönüllülerden bu anlaşmaya uymaları beklenir.

“nasılsın toplantıları: küfe, her şeyden önce, gönüllüler için bir sosyal ve duygusal destek ağıdır. her hafta belirli bir günde nasılsın toplantısı yapılır, gönüllüler dilerlerse kendileriyle ilgili o gün konuşmak istedikleri bir konuyu gündeme getirir, diğer gönüllülerin gündemlerine dahil olurlar.

“cinsel şiddet destek grupları: şu anda küfe'de araştırma aşamasında olan cinsel şiddet destek gruplarının ilerleyen zamanlarda kurulması bekleniyor.

*na-ikili (non-binary) burada şemsiye terim olarak kullanılmıştır; kuir, cinsiyetsiz, akışkan cinsiyetli gibi ikili cinsiyet sisteminin dışında kalan çeşitli kimlikleri içinde barındırır.

**cisgender, doğumda atanan cinsiyeti ile kendini tanımlarken kullandığı cinsiyeti aynı olan insanları tanımlar. cismerkezcilik, bütün insanların cisgender olduğu varsayımı üzerine kurulmuş bir sistemi ifade eder.

***sapphic: erkek olmayan insanlara karşı romantik, cinsel, fiziksel ve/veya estetik çekim duyan erkek olmayan insanları tanımlayan bir sözcük. bir erkeğin sapphic biri olamayacağı gibi, sadece erkeklere çekim duyan biri de sapphic olamaz.

küfe'ye Facebook, Twitter ve Instagram'dan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: kadın, yaşam
İstihdam