26/01/2023 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir medya gönüllüleri Ayşe ve Gökay, Arya Zencefil’in katılımıyla düzenlenen “Kuir Mitoloji” etkinliğini yazdı.

“Kuir mitoloji ‘Ne, neden, nasıl?’ sorularına cevap arar” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ÜniKuir Derneği medya gönüllüleri Ayşe ve Gökay, Arya Zencefil’in katılımıyla düzenlenen “Kuir Mitoloji” etkinliğini yazdı.

“Arya Zencefil’in katılımıyla düzenlenen ÜniKuir “Kuir Mitoloji” etkinliği, Pazar günü Ankara dinleyicisiyle buluştu. Yoğun katılımcı sayısıyla gerçekleşen etkinlikte mitoloji tarihi kuir bir bakışla yeniden yorumlandı ve anlaşılmasının, kuir feminist hareket için önemi tartışıldı. Konuşmasına ‘Mitoloji eskinin dini, bugünün hikayesi’ diyerek başlayan Arya Yunan, Mısır, Sümer mitolojilerinin Anadolu kültürüyle birlikte geliştiğini ve Batı merkezli anlatıların aksine Anadolu halklarının da hikayeleri olduğunu vurguladı. Mitolojiler arasındaki bu ayrışmanın, milliyetçi akımların güçlenmesinden etkilendiğini ekleyerek dinleyenleri mitler tarihinde bir yolculuğa çıkardı.

Mitolojinin kesişimsel ve politik bir alan olduğunu vurgulayan Arya, avcılık tanrıçası Artemis (Diana) ile Anadolu tanrıçalarından Kibele’nin, aynı tanrıçanın farklı yorumlanmış halleri olduğunu ve bu farklı yorumların özünde kuir bir düşünceye dayandığını belirtti. Kuir bakış açısının mitolojiyi anlarken önemli olduğunun altını çizen Arya, Arkaik dönemlerin cinsiyet anlayışının da diğer dönemlere göre ilerlemiş ve esnek olduğunu, Sümer tanrıçalarından Inanna ya da İştar’ın cinsiyet değiştirebilme özelliğini örnek göstererek açıkladı.

Mitolojik anlatılardaki toplumsal etkilerin anlatıldığı etkinlikte, geçmişin konusu gibi görünen mitolojinin günümüzdeki yansımaları ve tarih yazımının cinsiyeti tartışıldı. Tanrıçaların ataerkil erdemlere sahip oldukları için değerli gördüğünü vurgulayan Arya, antik toplumların sosyal ve kültürel yapılarından da söz etti. Dinleyenlerin sorularıyla son bulan etkinlikte Ankara dinleyicisine veda edilirken, İstanbul’daki tarih severler için mitoloji etkinliğinin yolda olduğu duyuruldu.”


Etiketler: yaşam, din/inanç
nefret