23/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği destek fonunu “yasal faiziyle” geri istemesiyle birlikte gişede rekor kıran Kurak Günler filmi Netflix’te izlenebilir.

Kurak Günler, Netflix’te Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2022’nin Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, vizyona gireceği günlerde, destek fonu “yasal faiziyle” geri istenen olan Kurak Günler filmi Netflix’te izlenebilir.

Kurak Günler filmi vesilesiyle senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle esere yönelik açık bir sansür süreci işletildiği duyurulmuştu.

Pembe Hayat KuirFest, konuyla ilgili açıklama yayınlayarak “‘Kurak Günler’ filmine yaşatılanların da varolan ve günbegün yükselen LGBTİ+ karşıtı nefret politikalarının bir uzantısı olduğunun farkındayız” demişti:

“İçeriğinde yer alan LGBTİ+ teması nedeniyle, baskıcı otoriteler tarafından sansüre ve ekonomik şiddete maruz bırakılan ‘Kurak Günler’ filmine yaşatılanların da varolan ve günbegün yükselen LGBTİ+ karşıtı nefret politikalarının bir uzantısı olduğunun farkındayız. Kurak Günler filminin, filmin yönetmeni Emin Alper’in, yapımcısının ve filme emek veren herkesin yanındayız. Dört bir yandan uygulanmaya çalışılan şiddete, baskıya, sansüre karşı yalnız olmadığımızı da biliyoruz: Dayanışma yaşatır! Sansüre hayır!”

kaosGL.org Gökkuşağı Forumu yazarlarından Sa Bahattin, filmi izledikten sonra kaleme aldığı “Kurak Günler filmi kuir mi?” başlıklı yazısının temel maksadını şöyle anlatmıştı:

“İkimiz de filmi izledikten sonra arkadaşımla yaptığımız telefon konuşmasında bana sorduğu soruya cevap vermek. Soru şu: ‘Sence bu film kuir bir film mi?’ Cevabım hızlı bir şekilde ‘Hayır’ olmuştu. Bunun üzerine arkadaşım benden gerekçe istedi. ‘Bilmem’ dedim. ‘Belki hikâye bu temel üzerine kurulmadığı için.’ O da ilginç bir çıkış yaptı ‘Sense8 dizisinin de temel öyküsünün LGBTİ+ olmakla bir ilgisi yok. Yine de onu pekâlâ kuir buluyoruz.’ İyi sıkıştırılmıştım. Ne diyeceğimi bilemedim. Sense8’te açık kimlikli karakterler olduğunu söyleyerek geçiştirdim.”


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam