19/03/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Hükümetin engellemek istemesine ve gün boyu süren polis saldırısına rağmen halk Diyarbakır’da Newroz’u kutladı. Kaos GL, eşit vatandaşlık hakkının istendiği Diyarbakır Newroz’unu izledi.

Kürt Halkı Newroz’u Kendi İstediği Gün Kutladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hükümetin engellemek istemesine ve gün boyu süren polis saldırısına rağmen halk Diyarbakır’da Newroz’u kutladı. Kaos GL, eşit vatandaşlık hakkının istendiği Diyarbakır Newroz’unu izledi.
 
AKP hükümeti ile BDP arasında devam eden Newroz tartışmaları dün (18 Mart) Diyarbakır’da sokaklarda devam etti.
 
Hükümetin ısrarla 21 Mart’ta kutlanması yolundaki baskı ve engellemelerine rağmen Kürt halkı Newroz’u Diyarbakır’da kendi istediği gün kutladı.
 
Sabah saat 5’te kutlamanın yapılacağı alana giden gençler üzerine polis tarafından gerçek kurşunlar kullanılarak ateş açıldı. Altı kişinin yaralandığı bu saldırının devamında Newroz’u engellemeye yönelik saldırılar gün boyu sürdü.
 
Halk otobüslerinin kutlamanın yapılacağı alana yolcu taşımasını engelleyen polis sabah saatlerinden başlayarak duraklarda ve sokaklarda 5-10 kişiyi bir arada gördüğünde gaz atarak dağıttı.
 
Kutlama için il dışından, ilçelerden gelenler engellenerek Diyarbakır’a alınmadı.
 
Newroz alanına yolcu götürmek isteyen 90 otobüse el konuldu.
 
Diyarbakır il binası önünde toplanarak yürümek isteyen kalabalık defalarca panzerlerden su sıkılarak ve gaz bombaları ile dağıtılmak istendi.
 
BDP il binası içine gaz bombaları atıldı. Bu yıl alandaki halkın üzerine helikopterlerden gaz bombaları atıldı.
 
Bütün sokaklar, ana arterler, yollar gaz ve panzerlerden sıkılan sulardan nasibini aldı.
 
Saat 10:30 gibi her taraftan yürüyen halk sonunda engelleri aşarak alana girdi.
 
Çok sayıda yabancı konuğun ve basının da gözlemek ve desteklemek için geldiği Newroz yoğun katılımla gerçekleştirildi. Çok sayıda milletvekili ve Ahmet Türk de Newroz alanındaydı.
 
Çok sayıda baz istasyonu araç yakıldı. Ana akım medya alana alınmadı.
 
Ses sitemlerine polis tarafından el konulması üzerine alanda BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş otobüsün üzerinden konuşma yaptı.
 
Demirtaş konuşmasında “Diyarbakır halkı AKP iktidarına gereken cevabı bütün engellemelere rağmen alana gelerek vermiştir ve Newroz’u engelleyemeyeceklerini bir kez daha göstermiştir. Şu anda hükümetle hiç bir görüşme yapılmamaktadır. Diğer vatandaşlar gibi biz de eşit vatandaşlık haklarımızı istiyoruz” diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Hükümet Kürt sorununu çözmekte samimi ise bunu görmek istiyoruz. Her gün gözaltılar, coplar, savaş uçakları tepemizde kurşun yağdıracak, gaz bombaları çoluk çocuk demeden atılacak, bunun adına Kürt açılımı diyeceksiniz, buna da inanmamızı bekleyeceksiniz. AKP iktidarı Kürtlere direnmekten başka seçenek bırakmamıştır. Günlerdir Newroz kutlaması engellenemez diye çağrı yapıyoruz, buna rağmen gazıyla, panzeriyle, copuyla saldıran devlet. Ama gerilim yaratan biz oluyoruz.”
 
Gökkuşağı bayrağı bu yıl da Diyarbakır Newroz alanında dalgalandı. Hebun LGBT Diyarbakır Oluşumu üyeleri Newroz kutlamalarına katıldı. Kaos GL temsilcileri de Hebun üyelerine destek verdi. (Gülistan Aydoğdu/kaosgl.org)

Etiketler: yaşam
İstihdam