10/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Adanın kuzeyinde geçerli olan eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasanın kaldırılması için mücadele eden Londra muhafazakâr milletvekili Yannakoudakis Dr. Eroğlu’nun danışmanı Dr. Hasan Güngör’den bir yanıt aldı.

Kuzey Kıbrıs Eşcinsel Tutuklamaları Reddetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Birliği parlamenteri Marina Yannakoudakis Kuzey Kıbrıs’ta eşcinsel ilişki sebebiyle gerçekleşen son tutuklama haberlerini takiben Kıbrıslı Türk lider Dr. Derviş Eroğlu’na bir mektup göndererek tutuklamaları kınamış, tutuklular hakkında okunan davanın düşürülmesini ve bundan sonraki olası tutuklamalara moratoryum getirilmesini istedi. Adanın kuzeyinde geçerli olan eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasanın kaldırılması için mücadele eden Londra muhafazakâr milletvekili Yannakoudakis Dr. Eroğlu’nun danışmanı Dr. Hasan Güngör’den bir yanıt aldı.
 
Dr. Güngör mektubunda şöyle demekte: “Medyada ima edilenin aksine zanlılara henüz eşcinsel ilişki bağlamında herhangi bir ceza verilmemiştir.” Mektup şöyle devam etmekte: “Olayla ilgili polis soruşturması devam etmektedir ve ancak soruşturma bittikten sonra başsavcılık makamı gerekli yasal değerlendirmeyi yapıp zanlıların nasıl cezalandırılacağı konusunda karar verecektir.
 
Dr. Güngör moratoryum çağrısını ise şöyle diyerek geri çevirdi: “Yürürlükteki yasalar Dr. Eroğlu’na 171. Maddeden doğan tutuklamaları engelleme ya da herhangi bir yasanın uygulanmasını durdurma yetkisi vermemektedir”.
 
Dr. Güngör’ün yasanın yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili sürecin başladığını ve dosyanın ilgili komitenin incelemesi altında olduğunu söylemesi olumlu bir gelişmedir. Dr. Güngör açıkça belirtmiştir ki: ”Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi iç hukukun üzerindedir
 
Son olarak mektupta “Dr. Eroğlu yasal süreç tamamlandıktan sonra ceza yasasının ilgili kısımlarının kaldırılacağı yasa değişikliğine onay vererek doğaya aykırı cinsel suçların cezalandırılmasının sonlandırılması sözüne sadık kalacaktır” denmektedir. 
 
AB Parlementeri Marina Yannakoudakis ise; “Mektubuma, Dr. Eroğlu’nun ofisinden bu kadar süratli yanıt alabilmekten memnuniyet duydum. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yönetim tarafından Kıbrıs’ın kuzeyinde de uygulanıyor olduğunun kabul etmesi, rızaya dayalı mahrem eşcinsel ilikinin kuzeyde yasaklanması ile AİHS’nin 8. Maddesinin ihlali anlamındadır.
 
“Dr. Eroğlu’nun yasağın kaldırılması konusunda “sözünde durma” niyetinde olmasını memnuniyetle karşıladığımı not etmeliyim, lakin ivedi moratoryum isteğinin kabul edilmemesi beni hayal kırıklığına uğratmıştır.”
 
“Yine de, resmi hiçbir suçlamada bulunulmamasına rağmen 29 Ocak’ta tutuklanan iki bireyin kovuşturma altına tutulması beni endişelendirmektedir.  Kuzey Kıbrıs merkezli Homofobiye Karşı İnisiyatif aracılığıyla bireylerin Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde hücre cezasında tutulduklarını öğrendim. Umarım, eğer Kıbrıs’ın kuzeyi insan haklarına bağlılığını göstermek isityorsa, eşcinsel ilişkilere daha fazla cezai yaptırım uygulanmaz” dedi.
 
Marina Yannakoudakis, Avrupa Birliği Parlementosu Kıbrıslı Türk Toplumu ile Yüksek Seviyede Temas Grubu üyesi. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam