20/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi, İngiliz Sömürge İdaresi döneminden kalma ‘doğaya aykırı cinsel ilişki’ suçunu bugün oy çokluğuyla kaldırdı.

Kuzey Kıbrıs’ın ‘Eşcinsellik Suçu’ Yasası Tarihe Karıştı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi, İngiliz Sömürge İdaresi döneminden kalma “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunu bugün oy çokluğuyla kaldırdı.
 
Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekilleri Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe Kürşat ve Tufan Erhürman tarafından sunulan “Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın tüm maddeleri kabul edildi. Tasarının bütününün oylaması ise Perşembe günü yapılacak. 
 
LGBT’lere Yönelik Nefret Söylemi de Suç Sayılacak
Tasarının 37. Maddesi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli aşağılama ve kötülemeyi suç kapsamında ele alırken bu suçun basın ve sosyal medya üzerinden işlenmesini ağırlaştırıcı bir unsur olarak değerlendiriyor. Maddede öne çıkan bir diğer konu ise LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yönelik nefret söyleminin suç olarak görülmesi. LGBT’leri bireysel ya da grup olarak aşağıma ve kötüleme ile LGBT’lerden nefret etme ve tiksinmeye yönelik yazı, resim ve malzemeler de cezalandırılacak.
 
“Toplum Düşündüğünüz Kadar Hoşgörüsüz Değil”
37. Maddeye karşı gelen tek vekil olan Demokrat Parti-Ulusal Güçler’den Zorlu Töre, tasarıya tanıdık bir gerekçeyle itiraz etti. Töre’nin “toplum hazır değil” görüşü üzerine kürsüye çıkan Doğuş Derya, Töre’ye katılmadığını belirterek şu ifadelerde bulundu:
 
“Toplumun örf ve gelenekleri sabit değildir. Bunlar toplumların yaşayış şekilleri, üretim biçimlerine göre değişen şeylerdir. 18. Yüzyıl’a kadar eşcinselliği anormal kabul eden bir toplumsal yapılanma yoktu. Bunlar 18. Yüzyıl’a kadar dünyanın en normal şeyleri olarak yaşanıyor. Ulus devletlerin kurulması ile beraber, nüfus üreten bir ilişki biçimi isteniyor. Heteroseksüelliği tek norm kabul eden ve diğer ilişki biçimlerini hastalık gibi kabul eden bir inşaadır (bu)."
 
Vekiller olarak herkesi ayrımcılıktan korumakla sorumlu olduklarını belirten Derya, Kıbrıs Türk halkının Töre’nin düşündüğü kadar hoşgörüsüz olmadığını da ekledi.
 
“Türkiye Gibi mi Olmak İstiyorsunuz?”
Tasarıyı sunan vekillerden Tufan Erhürman da 14 yaşında eşcinsel bir çocuğun medyada kendi cinsel yönelimine yönelik nefret söylemi karşısında yaşayacağı olumsuz ruh haline değinerek Türkiye’nin LGBT haklarında gösterdiği başarısız tabloya dikkat çekti:
 
“TC aleyhine AİHM’de dava açılmışken, tam da bu madde dolayısı ile insan hakları ihlal edilmişken bizi de götürmek istediğiniz yer orası mıdır?” 
 
Adanın güneyinde ise yetişkin erkekler arasındaki rızaya dayalı ilişkiler Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde 1998 yılında suç olmaktan çıkarılmıştı. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam