27/01/2016 | Yazar: Kaos GL

Kuzey Kıbrıs’ta 40 kurum, Fasıl 154 Ceza Yasası değişikliğinin 2. yıl dönümünde LGBTİ hak ve özgürlükler mücadelesine destek verdiğini göstermek için gökkuşağı bayrağı asıyor!

Kuzey Kıbrıs’ta 40 kurum, Fasıl 154 Ceza Yasası değişikliğinin 2. yıl dönümünde LGBTİ hak ve özgürlükler mücadelesine destek verdiğini göstermek için gökkuşağı bayrağı asıyor!

LGBTİ’lerin yaşamını kıskaca alan ve eşcinselliğin suç sayıldığı Fasıl 154 Ceza Yasası değişikliğinin ikinci yılında Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ndan Lefkoşa Türk Belediyesi’ne 40 kurum, binasına gökkuşağı bayrağı asacak.

Uzman Psikolog Zeliha Uluboy, Kıbrıs Gazetesine’na Kuir Kıbrıs Derneği adına verdiği röportajda, yürürlüğe geçen yasanın henüz kağıt üzerinde kaldığının; asıl hedeflerinin toplumda LGBTİ algısını değiştirmek olduğunun altını çizdi.

Yasa değişikliği neleri kapsıyor?

“Fasıl 154 Ceza Yasası”nın pek çok maddesi çağdaş hukuk sistemi, insan hakları ve özgürlükleri ile çatışan düzenlemeler içermekteydi. “Ahlâka Aykırı Suçlar” bölümünde ise özellikle insan haklarına aykırı maddeler LGBTI bireylerin yaşamını ciddi manada sıkıntıya sokuyordu. Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği, başta olmak üzere konuya duyarlı sivil toplum örgütlerinin yıllar süren mücadeleleri ve AİHM’de yasayla ilgili H.Ç. davası olarak bilinen davanın açılmasının getirdiği baskı sonucunda, devrim niteliğinde denilebilecek değişiklikler 27 Ocak 2014 tarihinde oyçokluğuyla kabul edildi. Yapılan değişikliklerle artık “ahlaka aykırı suçların” tanımı “ cinsel nitelikli suçlar” olarak değiştirildi. Doğa kurallarına aykırı suçlar (eşcinsel birliktelik) suç olmaktan çıkarıldı ve nefret söylemi yasaya eklendi. Bunun yanında en önemli değişkliklerden birisi de yasada yer alan “cinsel suçlardaki kadın/kız söylemi”, “kişi” olarak değiştirilerek, tüm bireyleri içine alacak şekilde düzenlendi.”

Kağıttaki yasaklardan kafalardaki yasaklara…

“Kâğıttaki yasakları hallettik ama kafalardaki yasakları halledemezsek, sadece kâğıttaki yasağın kalkması tek başına ifade etmez. Zaten yasalarda henüz beklenin düzeyde değildir. Yasa değişikliği mücadelesi sürerken de bunun bilinciydeydik. Ama üzücü olan nokta, umut ederdik ki devlet farkındalık adına birşeyler yapmasıydı. Oradaki insanlar kendilerini geliştirmedikleri sürece de bunun olmasını beklemiyoruz açıkçası.”

Gökkuşağı bayrakları 40 kurumun binalarına asılacak

“Gökkuşağı bayraklarının önemi şudur. Yurt dışında bir mekâna gittiğinizde gökkuşağı bayrağı asılı ise orada homofobi ve transfobinin olmadığını ve LGBTI topluluğunun kabul gördüğünü anlarsınız. Bu, çok önemli birşeydir. Ama Kuzey Kıbrıs’ta bir iki mekân hariç hiçbir yerde bugüne kadar bu bayraklar yoktu. Mekân sahipleri, kurum kuruluşlar bunlardan çekinir aslında. Gerek müşteri kaybetmeme, gerekse yargılanma, dışlanma, prim kaybetmeme adına çekinceler olabiliyor. Bununla başetmenin yolu da bu şekilde cevap vermektir. “ Evet destekliyoruz” demek gerekir. Bir yerden zinciri kırmazsak ve hep yerimizde sayarız hiç ilerleyemeyiz. Aynı gün içerisinde 40 yerin gökkuşağı bayrağı asması bir zinciri kırmaktır.”

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam