18/03/2009 | Yazar: Kaos GL

LGBTT Hakları Platformu BASIN AÇIKLAMASI   18 Mart 2009, Çarşamba   Konu: Kuzey Kıbrıs’ta LGBT örgütlenmesinin engellenmesi

LGBTT Hakları Platformu BASIN AÇIKLAMASI
 
18 Mart 2009, Çarşamba
 
Konu: Kuzey Kıbrıs’ta LGBT örgütlenmesinin engellenmesi.
 
Kuzey Kıbrıs’ta eşcinselleri cezalandıran ve örgütlenme hakkını engelleyen yasalar kaldırılsın!
 
Kıbrıs’ta, 2007 Ekim ayından itibaren faaliyet gösteren Homofobiye Karşı İnisiyatif, Mayıs 2008’de Lefkoşa Kaymakamlığına dernekleşme başvurusunda bulundular.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif’e, Lefkoşa Savcılığı tarafından sözlü olarak başvurularının reddedildiği iletildi. İngiliz idaresi döneminden kalma Fasıl 154 Ceza Yasası’ndaki ahlaka aykırı suçlar bölümünün 171, 172 ve 173’ncü maddeleri Kıbrıs’ta hem eşcinselliği cezalandırılırken aynı zamanda Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Transeksüel bireylerin örgütlenmelerinin önünde engel olmaktadır.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif, dernekleşme sürecinde yaptıkları açıklamada, gey, biseksüel ve trans bireyleri cezalandıran ve ahlaka aykırı suçlar kapsamında değerlendirerek 5 yıla kadar hapis cezası ile LGBTT bireyler cezalandıran yasaların değişmesini hedeflediklerini ilan etmişlerdi.
 
Kuzey Kıbrıs’ta, Homofobiye Karşı İnisiyatif’in Dernekleşmesine izin verilmemesi yargı sürecinde de aynı zamanda eşcinselliğin halen cezalandırıldığının ve eşcinsel bireylerin suçlu olarak algılandığının bir göstergesidir.
 
Bu karar yalnızca yargı sürecinde LGBTT bireylerin sorun yaşamasına neden olmakla kalmıyor, sosyal hayatta da LGBTT bireylerin insan haklarına erişiminde engel olmakta ve LGBTT bireylerin insan hakları ihlallerine yol açmaktadır.
 
LGBTT Hakları Platformu olarak,
 
Lefkoşa Savcılığının, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü engelleyen kararının düzeltilmesini istiyoruz.
 
Eşcinselliği suç olarak görüp, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyleri suçlu ilan eden yasaların bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif’in örgütlenme hakkına yönelik ihlallerin takipçisi olacağız.
 
 
LGBTT HAKLARI PLATFORMU
 
İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği
İzmir Travesti ve Transseksüel İnisiyatifi
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu 


Etiketler: yaşam
İstihdam