02/10/2012 | Yazar: Kaos GL

Muhalefetteki Toplumcu Demokrasi Partisi, eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması ve eşcinsellere evlilik hakkı tanınmasını öngören bir yasa teklifi hazırladı. Teklif, Kuzey Kıbrıs Meclisi alt kuruluna resmen sunuldu.

Kuzey Kıbrıs’ta LGBT’ler İçin Yasa Teklifi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Muhalefetteki Toplumcu Demokrasi Partisi, eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması ve eşcinsellere evlilik hakkı tanınmasını öngören bir yasa teklifi hazırladı. Teklif, KKTC Meclisi alt kuruluna resmen sunuldu.
 
Yasa teklifinde, Kuzey Kıbrıs yasalarında eşcinselliği suç sayan maddelerin yeniden düzenlenmesi ile eşcinsellere evlilik hakkı tanınması bulunuyor.
 
Kıbrıs’ın kuzeyinde iktidarda olan Ulusal Birlik Partisi vekilleri, yaptıkları açıklamalarda eşcinsellere haklar getirecek olan yasaya sıcak bakmadıklarını belirtti. Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Mehmet Tancer, toplumun bu tür bir girişime hazır olmadığını söyledi. Tancer, "Bir hak gibi görünse dahi toplumumuzun psikolojik yapısı buna hazır değildir. Bunun hazmı kolay olmayacaktır. Çünkü Kıbrıs Türk Halkı’nın dini ahlaki ve kültürel yapısı ile zıt düşmektedir" dedi. Tancer, "Böyle bir öneri meclise sunulursa kesinlikle karşı duracağım. Kimse yanlış anlamasın herkesin cinsel tercihine karşım saygım var ama evlilik gibi kutsal bir müessesenin zedelenmesine izin vermeyeceğim" dedi.
 
Ana muhalefet konumundaki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden ise yasaya destek açıklamaları geliyor. CTP Milletvekili Arif Albayrak, toplumun çağdaş olduğunun gösterilmesi açısından olması gereken bir yasa olduğunu söyledi. Albayrak, "İki kişiyle olabilecek her ilişki bana göre normaldir. Yasak olmasını gerektirecek bir şey yoktur" dedi. Yasa taslağının yasalaşması durumunda kırpılacağını savunan Albayrak, "insanların tercihlerine değil yaptığı işlere bakılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
Yasa teklifini getiren TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, eşcinselliğin hastalık olarak görülmesine karşı çıkarak, "Bu farklı bir yönelimdir. Suç olmaktan çıkarılmalıdır. Bunun için yasa taslağı hazırladık" diye konuştu. Çakıcı, eşcinselliği suç olmaktan çıkarmanın "AB uyum yasalarında yer aldığını" da söyledi. 
 
Kuzey Kıbrıs, Avrupa Konseyi ülkeleri arasında eşcinsel olmanın ceza gerektiren bir suç olduğu son yer.
 
Konuyla İlgili Haberler:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam