30/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Türkiye’ye göre Kuzey Kıbrıs’ta eşcinsellik daha rahatmış gibi görünse de Adanın yerlisi eşcinseller maalesef kendilerini gizlemek için birçoğu evlen

Kuzey Kıbrıs’tan Sesleniş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’ye göre Kuzey Kıbrıs’ta eşcinsellik daha rahatmış gibi görünse de Adanın yerlisi eşcinseller maalesef kendilerini gizlemek için birçoğu evlenmek zorunda kalıyor ve eşcinselliklerini gizli yaşıyorlar.
 Levent Levent yazdı.
 
Türk toplumu ataerkil bir toplumdan geldiği için bazı gelenek, görenek ve görüşlerden vazgeçmemektedir. Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eşcinsellerin ruh halini anlamak için, diğer azınlıklara ya da farklılıklara uygulanan çoğunluk baskısına ilaveten, bu bireylerin sorunlarını en yakınlarına anlatamayacak durumda olmaları göz önüne almak yeterli olabilir. Geri kalmış bölgelerde ailenin kendisi en büyük düşmanı olabilmekte ve psikolojilerinde travmatik etkiler bile bırakabilmektedir. Bu nedenle eşcinsel bireylerin çoğu hâlâ toplumda yerleşik erkeklik ya da kadınlık kategorisinden beklenen davranışları yerine getirmektedir. Açık bir biçimde tartışılıp konuşulmasına rağmen toplumda hâlâ efeminelik (kadınsılık) olarak görülüp tanımlanmakta, toplum tarafından kınanmakta ve küçümsenmektedir. Bu yüzden önyargılar, baskılar ve olumsuz tutumlar devam etmektedir. Yani insanların beyinlerine kalıpları enjekte eden medyadır. Ataerkil bir toplum olmasından kaynaklanan erkek egemen söylemlerle “kadın” ve “erkek” kalıbı dışına çıkan temsilleri kabul etmemektedir ve kafa karışıklığı yaşamaktadır.
 
Kuzey Kıbrıs’ta birçok eşcinsel birey bulunmaktadır ve bunların sadece %50’si yerlisi, diğer kalan kısmı ise yabancı uyruklular ve öğrenci kesimidir. İşte o öğrencilerden birinden olan ben 6 yıl önce adaya geldim ve burada yaşamaya karar verdim. Tam anlamıyla eşcinsellik camiasıyla burada tanıştım. Öğrencisinden yerlisine, yabancısından turist olarak gelenine kadar birçok insan tanıdım. Toy olarak geldiğim bu adada yalnız bir birey olarak yaşamaya çalıştım, çok zorluklar yaşamadım bazen yıldım ama yine toparlandım.
 
Türkiye’ye göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eşcinsellik daha rahatmış gibi görünse de aynı seviyede diyebilirim. Adanın yerlisi olan eşcinseller ada ufak olduğu için kimsenin kimseyi görmesini ve bilmesini istemezler eğlence için ya Rum tarafına giderler ya da yurtdışına giderler. Maalesef bizim Türkiye’deki gibi de kendilerini gizlemek için birçoğu evlenmek zorunda kalıyor ve eşcinselliklerini gizli yaşıyorlar.
 
Burada eşcinsel gece hayatının en canlı olduğu gün cumartesidir. Herkesin tek tercih ettiği yer ise Girne’de bulunan Cream Bar’dır. Gayet güzel eğlenebileceğiniz bu mekânı ilk keşfedenlerden biriyim. Tüm camiaya bir yaydık oraya gittik diye tüm eşraf cumartesi olsa da gitsek diye gün sayıyorlar. Özellikle de üniversitelerin açık olduğu dönemde tüm gençlik orda diyebilirim. Müzikler gerçekten kaliteli ve tam eğlenebileceğiniz bir yer.
 
Alışveriş yapmaya meraklıysanız Türkiye’deki gibi büyük alışveriş merkezleri yok ama alışveriş yapabileceğiniz yer çok var. Hediyelik eşya ve ilginç şeyler arıyorsanız Girne’de bulunan; Mr Pound, Ceyhun & Co, Evren & Co, Lefkoşa’da da Arasta Çarşısı ve Büyük Han’a gidebilirsiniz. Büyük Han’da Kıbrıs’a özgü şeylerden almanızı tavsiye ederim. Ben her Lefkoşa’ya gittiğimde orayı gezmeye bayılırım. İpek kozasından yapılan ufaklı büyüklü süs tablolardan almanızı tavsiye ederim.  Kıyafet arıyorsanız Girne’de bulunan; Almad Butik’e gidebilirsiniz kendisi tam bir eşcinsel dostu.
 
Tarihi yerleri gezmeyi seviyorsanız Kuzey Kıbrıs tam bir tarih adası diyebilirim. Gezilecek o kadar güzel tarihi ve doğal yer var ki saymakla bitmez. Özellikle de Alagadi Turtle Beach ve Karpaz’da denize girmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Eeee hadi ne duruyorsunuz hemen bir otele rezervasyon yaptırıp valizinizi hazırlayın, adamıza bekliyoruz…


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam