04/06/2007 | Yazar: Kaos GL
İstanbul Valiliği'nin, eşcinsel derneği Lambdaistanbul hakkında, 'ahlaka aykırı dernek kurulamaz' gerekçesiyle kapatılması istemiyle yaptığı başvuruyu savcılık reddetti. Bunun üzerine üst mahkemeye gidildi. Mahkeme, savcılığın kararını kaldırdı.
İstanbul Valiliği'nin, eşcinsel derneği Lambdaistanbul hakkında, 'ahlaka aykırı dernek kurulamaz' gerekçesiyle kapatılması istemiyle yaptığı başvuruyu savcılık reddetti. Bunun üzerine üst mahkemeye gidildi. Mahkeme, savcılığın kararını kaldırdı.KAOS GL
İstanbul Valiliği, Lambdaistanbul LGBTT Derneği hakkında "Hukuka ve ahlaka aykırı dernek kurulamaz" gerekçesiyle kapatılması amacıyla savcılığa başvurdu.
Savcılık, Anayasa ve uluslararası yasaları gerekçe göstererek istemi reddetti. Valiliğin itirazını kabul eden üst mahkeme de Lambdaistanbul'un kapatılma davasının yolunu açtı.
İstanbul Valiliği, Beyoğlu Başsavcılığı'na başvurarak 4721 Sayılı Kanun'un 56. maddesine göre, "Hukuka ve ahlaka aykırı dernek kurulamaz" gerekçesiyle Lambdaistanbul Derneği'nin feshedilmesini talep etti.
Valiliğin talebini değerlendiren Beyoğlu Başsavcılığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), BM Medeni ve Siyasi Haklar Evrensel Bildirisi'nin 20/22 ile Anayasa'nın 33. maddelerine dayanarak dava açılmasına yer olmadığına karar verdi.
Valilik, bu karar üzerine bir üst mahkemeye itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, derneğin feshi konusunda dava açılmasına gerek olmadığına ilişkin verilen kararın kaldırılmasına karar verdi.
Mahkeme istedi
Mahkeme kararın gerekçesinde, özgürlüklerin koruma altına alındığını hatırlattıktan sonra şöyle devam etti:
"Ancak hiçbir özgürlüğün sınırsız olamayacağı, özgürlüklerin kamu düzeni, genel ahlak anlayışı, ailemizin ve çocukların korunması, özellikle başkalarının özgürlüklerinin korunması bakımından sınırlandırılabileceği, bu gibi değer yargılarının ülkeden ülkeye değişmekte bulunduğu, başka ülkede bulunan her şeyin ülkemiz açısından da kesinlikle doğru olduğu sonucuna varılamayacağı gibi, ülkemizdeki somut olaylarda yapılan müdahalelerin ulusal yasamıza ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil edip etmeyeceğine ilişkin hukuki nitelendirmeyi hâkimin yapmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır."
Kaynak: Milliyet, 3 Haziran 2007
Etiketler: yaşam