30/01/2008 | Yazar: Kaos GL

Dernekten Yakar, "Kanun uygulayıcıları yasaları homofobileriyle doğru orantılı olarak yorumluyor" derken, avukat Söyle reddedilen Kaos GL davasını emsal gösterdi ve kapatma davasının örgütlenme özgürl

Dernekten Yakar, "Kanun uygulayıcıları yasaları homofobileriyle doğru orantılı olarak yorumluyor" derken, avukat Söyle reddedilen Kaos GL davasını emsal gösterdi ve kapatma davasının örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu vurguladı.

İstanbul Valiliğinin, Lambdaİstanbul'a açtığı kapatma davası 31 Ocak'ta (çarşamba), Beyoğlu Adliyesi'nde 3. kez görülecek.

Davanın, Türk Medeni Kanunu'nun 56. maddesindeki "hukuka ve ahlaka aykırı dernek kurulamayacağı" ve Anayasa'nın 41. maddesindeki "Devlet, ailenin huzur ve refahı sağlamak için gerekli tedbirleri alır" ifadelerine aykırı olduğu iddiasıyla açıldığını hatırlatan derneğin avukatlarından Fırat Söyle, bianet'e "Genel ahlak çok soyut bir kavram, kanun uygulayıcılarının yorumuna açık" dedi.

Söyle, Kaos GL'ye açılan kapatma davasını örnek gösterdi. 2005'te Kaos GL için Ankara Valiliği'nin açtığı kapatma davası hakkında açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'yi uyarmıştı:

"Türkiyeli yetkililerin eşcinsel haklarını savunan bir örgütü kapatmaya çalışması temel hak ve özgürlüklerden örgütlenme özgürlüğünün ve ifade özgürlüğünün ihlali."

Amaç LGBTT haklarını savunmak

bianet'e konuyu değerlendiren Lambdaistanbul'dan Boysan Yakar'sa şöyle konuştu:

"Kanun uygulayıcıları transseksüel ve eşcinsel bireyler söz konusu olduğunda yasaları kendi homofobisiyle doğru orantılı olarak yorumluyor ve bununla orantılı olarak yasanın cezai sonuçları oluyor."

Söyle'ye göre dernek "aile fertlerini tehdit eden bir ideolojik yapısı varmış gibi" lanse ediliyor. Oysa Yakar derneğin amaçlarını şöyle sıralıyor:

— Toplumda ayrımcılığa uğrayan lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel (LGBTT) bireylerin herkes gibi haklara sahip olması için mücadele etmek,

— Toplumun dışına itilmiş, sosyalleşmesi engellenmiş LGBTT bireylerin yalnız ve yanlış olmadığını görmesini sağlamak, bir arada mücadele edebilmesi için bir yer oluşturmak,

— Anti-militarizm, savaşla mücadele etmek,

— LGBTT bireylerin sorunlarının çözümünde ihtiyaç duyacağı bilgileri paylaşmak.

Türkiye'de her kesimde homofobi olabildiğini vurgulayan Yakar, LGBTT bireylere karşı iktidarların şimdiye kadar olumlu ya da olumsuz bir tavır takınmadığını, yok farz ettiğini söyledi:

"Eşcinsellerin aileye tehdit ve aile dışında gösterilmesi de homofobi. Türkiye'de eşcinseller de aile kuruyor; dindar ya da Kemalist olabiliyor. Eşcinsel olduğumuzu açıklamadığımız sürece heteroseksüel varsayıldığımızdan problem yok. Ama açıkladığımızda da problem olmamalı."

Kuzu'ya göre toplum hakların savunulmasına hazır değilmiş

LGBTT bireylerin eşcinsel oldukları için işten atılabildiklerini aktaran Yakar, gerekçe olarak başka şeyler gösterildiğini; bu yüzden Lambdaistanbul olarak eşcinsel haklarının anayasayla korunmasını istediklerini kaydetti:

"Toplumda herkesle eşit olabilmemiz için, eşcinsellere pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Bunu talep ettiğimizde Kuzu'nun da dediği gibi, 'Ülke hazır değil' cevabını alıyoruz. Bu on yılların değişmeyen repliği."

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Burhan Kuzu, türbanın liselere yayılacağı eleştirilerine, "Eşcinsellerden de eşitlik için yoğun talep geldi. İstiyorlar diye verecek miyiz? Kamuoyu buna hazır değil" demişti.

Gökçe Gündüç

*Konuyla ilgili haberler:

[[HRW: ‘Valilik eşcinsellere ayrımcılık yapıyor’]]

[[Dayanışma için 18 Ekim’de İstanbul’dayız!]]

[[Lambdaistanbul kapatılamaz!]]

[[Lambdaistanbul’a MorEL desteği]]

[[Kaos GL okurları da tepkili]]

[[UAÖ: ‘İnsan haklarına aykırı’]]

[[Cinsel yönelim ayrımcılığı ve STK'lar]]

[[Ahlaksızlığa yerimiz var mı?]]

[['Ahlak' davası ertelendi]]

[[Soruyoruz: Örgütlenmek ahlaksızlık mı?]]

[[Eşcinsellerin dernek kurması ahlaka aykırı mıdır?]]

[[Lambdaistanbul için kapatma davası açılıyor]]

[[Lambdaistanbul kapatılmıyor]]

[[2006’nın en şugar olayı – Türkiye]]

[[‘Kaos GL ‘ahlaka aykırı’ değildir!’]]

[[Pembe Hayat'ı kapatmaya ret]]

[[Savcı: Gökkuşağı Derneği Kapatılmaz]]

[[Valilik’ten Gökkuşağı Derneği’nin kapatılması talebi]]

[[Dava Açılmasına Yer Olmadığı Kararı]]





Etiketler: yaşam
İstihdam