11/03/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

Lambdaistanbul’un geçtiğimiz yıl başlattığı Online Mekan 1. yaşını doldurdu. Online Mekan'ı Lambdaistanbul gönüllüleri ile konuştuk.

Lambdaistanbul Online Mekan 1 yaşında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pandeminin başından beri çevrim içi etkinlikler düzenleyen Lambdaistanbul, 1 yıldır Online Mekan adını verdikleri açık kapı buluşmaları düzenliyor. Her hafta belli gün ve saatlerde açık olan Online Mekan’ı Lambdaistanbul gönüllüleri ile konuştuk.

Online mekan nasıl ortaya çıktı, neye yaradı?

Lambdaistanbul gönüllüleri salgının ilk gününden beri online etkinlikler yaptıklarını söylüyor:

“Biz zaten salgının ilk günlerinden (14 Mart) itibaren online etkinlikler yapıyorduk. Bu etkinliklere Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden insanların katıldığını gördük. Biz aslında yerel bir örgütüz ama bu çeşitlilik, bize salgın zamanında bir ihtiyacı ve imkanı da gösterdi. Bir de zaten fiziki bir mekan projemiz vardı. Ayrıntılarıyla proje hazırdı, o da salgının kurbanı oldu. Biz de bir süre sonra dedik ki, madem fiziki bir ortamda henüz buluşamıyoruz, biz de eskiden beri Lambda Kültür Merkezi'nde olan ortamımızı online ortama taşıyalım, çayımızı, kahvemizi alıp karşılıklı sohbet edelim, yalnızlığımızı giderelim, birlikten doğan gücümüzü hissedelim.

Zaten düsturumuz "ne yanlış, ne de yalnızız". Haftanın belli gün ve saatlerinde ekran başında olalım, bu süreler içinde isteyen telefonundan, isteyen bilgisayarından bize katılsın, bize misafir olsun, sohbet edelim, birbirimize yarenlik, yoldaşlık edelim. Ayrıca LGBTİ+ varoluşla ilgili sağlıktan askerliğe, açılmadan aileye, cinsiyet uyum sürecine kadar her türlü konuda da destek olalım istedik. Böylece online mekan ortaya çıktı.

“Online mekan en çok yalnızlığımızı gidermede etkili oldu.”

Lambdaistanbul, Online Mekan’ın en önemli etkisinin yalnızlıklarını gidermek olduğunu belirtiyor:

“Dünyanın ve özellikle Türkiye'nin çeşitli yerlerinden lubunyalar, bazen de lubunyaların aileleri bizi buldu, buluştuk, söyleştik. Arkadaşlıklar kuruldu, Lambda ortamının dışına da taştı, ki Lambda'nın hep böyle bir işlevi olmuştur zaten. Gündüz gözüyle buluşmak, sohbet etmek, güçlenmek hepimize iyi geldi. Lambda'ya katkısı da, bir yerlere, birilerinin hayatlarına dokunduğumuzu bilmek, bizim için belki alışıldık olan bazı şeylerin başkaları için ne kadar hayati olduğunu görmek, bizim için de büyük tatmin kaynağı oldu. Umudumuz, yakın zamanda fiziki mekanımıza da yeniden kavuşmak.”

Lambdaistanbul gönüllüleri, Lambdaistanbul’un Taksim’deki unutulmaz mekanını hatırlatarak, fiziksel mekan ve online mekanın avantaj ve dezavantajlarını sorduğumuzdaysa şu yanıtı verdiler:

“Fiziksel olarak bir arada olmanın, ofisimize gelen kişiyle karşılıklı oturup yüz yüze konuşmanın gerek sosyalleşme gerek danışma açısından faydaları çok, ancak fiziksel mekanın kısıtlayıcı yanı insanların bu mekana fiziki anlamda ulaşmak zorunda olmasıydı. Gerek ofislerimizin fiziki erişilebilirliği gerekse ofisin şehir içindeki konumundan dolayı sadece belirli saatlerde oraya ulaşabilecek vakti ve fiziki imkanları olan kişilere hizmet vermesi, ulaştığımız kitleyi kısıtlayabiliyordu.

“Online mekan ise, yüz yüze teması tercih eden kişiler için tatmin edici olmayabilir ve kişi ailesiyle ya da açık olmadığı başka kişilerle yaşıyorsa, onların duymasından çekindiği için evdeyken rahat konuşamayabilir ancak İstanbul dışından, hatta Türkiye dışından kişilerin bile online mekanımızı ziyaretine imkan vermesi ve şehir trafiğine girmeden, toplu taşıma kullanmadan bize ulaşılabilmesi açısından da daha büyük kolaylık sağlayabiliyor. Ayrıca gönüllüler açısında da fiziki ofise ulaşımda harcanacak zamanın kaybedilmiyor olmasını online mekanın bir artısı olarak ekleyebiliriz.”

Önümüzdeki yıl Online Mekan’da katılımcıları neler bekliyor?

Lambdaistanbul gönüllüleri, yeni yaşında da Online Mekan'da lubunyaların aynı heyecanla onlara ulaşmalarını beklediklerini vurguluyorlar:

“Biz aynı heyecanla lubunyanın bize ulaşmasını bekliyor olacağız. Online Mekan'ı açmadan önce biz dersimize çalıştık. Lubunyanın sorunları neler olabilir, bizimle neleri konuşmak isteyebilirler, hangi konularda yardımcı olabiliriz, nasıl dayanışma geliştirebiliriz, uzattığımız eli tutanlarla iletişimlerimizi nasıl sürdürebilir hale getirebiliriz diye düşündük ve yıllar önce bir grup Lambda gönüllüsü tarafından hazırlanmış Lambdaistanbul El Kitapçığı’nı bu amaçlarla güncelledik.

“Kendini keşfetmiş ya da keşfetmeye çalışan, kendini kabullenmiş-kabullenmemiş, lubunya kimliği ve varoluşu ile kendisiyle, çevresiyle çatışmalar yaşayan, deneyimlerini, çatışmalarıyla baş etme yöntemlerini başkalarıyla da paylaşmak isteyen sevgili lubunyalara kapımız ardına kadar açık.

“Yalnız ve yanlış olmadığımızı deneyimleyeceğimiz bu alanda bize merhaba demelerini bekliyoruz. Oradan nereye gideceğimizi de gene birlikte belirleriz. Bu alan birbirimizi eşitlediğimiz güvenli ve özgür bir alan olsun istedik en başından beri. "Kendimiz ve birbirimiz için neler yapabiliriz" sorusunun ilk adımı olarak "ben de varım ve buradayım, geldim" diyenleri bekliyoruz. Sloganımız elbette susmayacak: Nerdesin Aşkım? Burdayım Aşkım!”


Etiketler: yaşam
2024