04/05/2009 | Yazar: Aykan Safoğlu

Lambdaistanbul’un 29 Nisan Çarşamba günü için yaptığı çağrı

Lambdaistanbul'a Berlin'den de destek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Lambdaistanbul’un 29 Nisan Çarşamba günü için yaptığı çağrı ile yoğun bir hazırlık evresinden sonra Türkiyeli Geyler ve Lezbiyenler Derneği GLADT e.V., hazırladığı eylem planını  Kreuzberg’in gözde kültürel mekanlarından Ballhaus Naunynstrasse’de bir basın toplantısıyla nihayete erdirdi.
 
Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin Berlin Tempelhof/Schönefeld bölgesinden milletvekili, SPD’nin Türkiye sorumlusu Mechthild Rawert’in, GLADT e.V.’dan Tülin Duman’ın ve Lambdaistanbul adına Aykan Safoğlu’nun katıldığı basın toplantısının moderasyonunu DJ İpek İpekçioğlu üstlendi. Mechthild Rawert’in önerisi ile konuşmacıların kendilerini birbirine bağladaığı ufak bir performans ile başlayan toplantı, İpekçioğlu’nun harika sunumuyla aksamadan gerçekleşti.
 
Örgütlenme özgürlüğünün en temel insan hakkı olduğunun vurgulandığı basın toplantısına katılamayan Almanya Yeşiller Partsinden Claudia Roth ve SPD milletvekili Prof. Lale Akgün de dayanışma mektupları ile basın toplantısına desteklerini belirttiler.
Özellikle Rawert’in ‘Dünyanın neresinde olursa olsun, homofobi ve transfobi ile mücadelenin tüm dünya vatandaşlarını ilgilendirdiği kadar, Berlinlileri de ilglendiriyor. Nitekim Türkiye’de son dönemde yaşananlar gayet tabi Berlin’de de olabilirdi. Bu gibi olaylarla mücadele sorumluluğunu kendimizde görebilmemiz gerekir. Bu yüzden buradayım ve mücadele eden tüm aktivist arkadaşlara teşekkür ediyorum.’ sözleri dikat çekti. Rawert basın mensupları önünde Lambdaistanbul üyelik formunu da doldurarak Lambdaistanbul fahri üyesi oldu.
 
Rawert’in Lambdaistanbul ile dayanışmak için getirdiği öneriler arasında, Alman Parlamentosu içerisindeki Alman/Türk Parlamenterler grubu dahil olmak üzere meclis içi kanallar üzerinden sürecin takibini yapmak; Berlin Belediyesinin açık eşcinsel, başkanı Klaus Woverheit ile görüşmek gibi somut adımlar da vardı.
 
İçerik olarak Türkiye son dönemde yaşananlar kapsamlı bir şekilde ele alınırken, dinleyenler İstanbul Onur Haftası etkinliklerine defalarca çağrılmış oldu. Berlin Milliyet, Siegessaeule gibi basılı yayın organları dışında yerel medyadan basın mensupları da toplantıyı takip etti. İzleyiciler arasında çeşitli siil toplum kuruluşları, inisiyatiflerin buunması da Lambdaistanbul’un lokal partnerlerinin konuya sahip çıktığını gösteriyordu.
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam