25/11/2016 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen Biseksüel Feministler, Support New York tarafından hazırlanan ‘Queer İlişkilerde Duygusal Şiddet’ fanzinini Türkçe’ye kazandırdı.

LezBiFem’den 25 Kasım fanzini: ‘Queer İlişkilerde Duygusal Şiddet’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen Biseksüel Feministler, Support New York tarafından hazırlanan “Queer İlişkilerde Duygusal Şiddet” fanzinini Türkçe’ye kazandırdı.

Birçok kişinin farkına varmakta zorlandığı, partner tarafından üstü kapalı bir şekilde uygulanan bir şiddet ve taciz türüdür. Bu şiddete uğrayanlar, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissedebilirler. Hissettikleri stres, depresyon ya da anksiyeteye neyin sebep olduğunu tanımlayamazlar. Bir kişinin hareketlerinin “şiddet” olduğunu anlamakta zorlanmak duygusal şiddete uğramanın doğasında vardır. Gerçekleştiğine dair gözle görülen izlerin de olduğu fziksel şiddetin aksine, duygusal şiddet çoğu zaman onu deneyimleyen kişi dışında kimse tarafından görülmez ya da hissedilmez. Bu da aynı zamanda duygusal şiddetin her yerde ve her zaman olabileceği anlamına gelir.

Support New York tarafından hazırlanan “Queer İlişkilerde Duygusal Şiddet” fanzini Lezbiyen Biseksüel Feministler çevirisiyle artık Türkçe’de! Çeviri fanzin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bugün dijital ortamda yayınlandı. 

“Savaş, OHAL, baskı, agresyon, hiddet, şiddet, ümitsizlik, korkuyla sarmalanırken günlerimiz, ruhumuz, bedenimiz, gecelerimiz, sokaklarımız, soframız… paltomuzun üstündeki kar tanelerini silkip yanına oturduğumuz, nefesimiz tıkandığında yanına uğradıklarımız, sevdiklerimiz, sevdiceklerimizle olan karşılaşmalarımız üstüne bir çay demledik. Eril dil, eril ton bize sirayet etmesin diye alanlar kurduk, haykırdık, örgütlendik: Aşk örgütlenmektir!”

“Güzellikler yerinde kalsın ama konuşulması gereken bir şeyler de var gibi… Aşktan öfkeye her türlü hissin yoğun yaşandığı yakın ilişkiler zaman zaman büyük bir yansıtma alanına dönüşebiliyor. İçinde bulunduğumuz duygu halleri sevdiklerimizin üzerinde baskı yaratan, onları üzen bir şekilde tezahür edebiliyor. Kimi zaman ise bu hallerin yansıtıldığı kişi oluyoruz. Genel gerginliğin ve sıkıntıların en yakınına aktarılmasının kanıksandığını söylemek pek de yanlış olmayabilir. Bu nedenle kendimize ya da, ilişkilerimize dönüp, neler oluyor diye bir bakmamızda izleri fiziksel değil ruhsal olduğundan duygusal şiddeti fark etmemiz ve işaret etmemiz de güç olabiliyor. Hele de söz konusu queer ilişkiler olduğunda, duygusal şiddeti yaşamak ve yaşatmaktan azade olduğumuzu farz ettiğimizden belki de, elimiz ayağımıza dolaşıyor. Bu fanzinin bazı tıkanıklıkları açabilecek farkındalıklar yaratabileceğini ve bunların üstesinden gelmemizi kolaylaştırabilecek yöntem/bakış açısı sunabileceğini ve tartışma alanı açabileceğini umuyoruz.”

Bu fanzinin çevrilmesini ve yaygınlaşmasını sağlayan isimler şöyle: Asena H. Ulus, Büşra Mutlu, Ceren Sedef Artar, Damla Açıkada, Damla Çimen, Denzi Deng, Dılşa Ritsa Eşli, Ece Gün, Ece İçel, Ece Uzcan, Fulden Arısan, Gamze A.,Gizem Taş, Gözde Gürel, Gülce Doğan, Naciye Şahin, Nayuk, Nehir Nehirlo, Nurgül Özz, Öykü İş, Sinem Vardar, Seçil Epik, Umut Erdem.

“Queer İlişkilerde Duygusal Şiddet” fanzinine buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam