18/08/2020 | Yazar: Seçin Tuncel

Selda, Meryem ve Nihal Kaos GL’nin online lezbiyen* buluşmalarını anlatıyor: “Kendimi büyük ve güçlü bir ailenin bireyi gibi hissettim. Ki öyle…”

Lezbiyen* buluşmaların ardından: Bu sırada arkadaş edineceğimi hiç tahmin etmemiştim Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Selda

Lezbiyen* Buluşmaları kapsamında, 8 tane online etkinlik yaptık. Sohbetler esnasında bazen ciddi konulara koşturduk, bazen yüksek gullüm ve canlı müziklerimizle komşularımızı rahatsız ettik. Duygusal anlar yaşadık, aileden cinselliğe konuştuk.

Gündemimizde TERF tartışması da vardı, o gün ne yediğimiz de. Bazen kostümlü buluştuk, böylece herkesten önce deniz kıyısına gittik, kostümler sayesinde istediğimiz mesleği yaptık. Kedilerimizin sağlıklarından kendi sağlığımıza kadar elimizden gelince birbirimizle paylaştık. Bu süreci nasıl geçirdiğimizi siz okurlarla paylaşmak istedik.

Moderasyonunu Aylime Aslı Demir ve Umut Uzun’la birlikte yürüttüğümüz lezbiyen buluşmaların katılımcılarından Selda, Meryem ve Nihal’in cümleleriyle ve Selda’nın çizimiyle…

“Kendime sosyal mesafelendiğim yılların üzerine…”

Selda: Kendime sosyal mesafelendiğim yılların üzerine cümleyi bölen bir noktalama işareti gibi geldi pandemi. Bu sırada arkadaş edineceğimi hiç tahmin etmemiştim. Görünmez duvarları aşarak girdiğimiz sanal odalarda neyle karşılaşacağımızı bilmeden, yeni normal dedikleri şeyi anlamaya çalışmakla geçti bir vakit. Bazı odalar hayatımızda değişen hiçbir şey yokmuş gibi eski gündelikleri tekrar ederken, bazıları ütopyalar ile distopyalar arasında gidip gelen ruh hallerini tartışıyordu. Odalardan bir tanesi vardı ki tanıdık bir evin salonu oluyordu, bazen yeşillikli bir balkon, bazen de sırlarımızı ancak en yakınımızla paylaşabileceğimiz gizli bir oda. Farklılıklarımızın kabul/takdir gördüğünü hissettiren insanlarla karşılaşmanın mutluluğu asla eskimiyor.

“Birçok güzel insan tanıdım”

Meryem A.: Merhaba ben Meryem A. Pandemi sürecini aylarca dışarı çıkmayarak ve birçok karışık duygu hissederek geçirdim. Dışarı çıkmalıyım dediğim süreçte virüs ülkemize geldi. Evde kalıyor olmak başta kesinlikle kötü hissettirdi. Başka bir zaman olsaydı bu kadar kötü hissetmezdim belki de. Evde geçirdiğim vakitte anladım ki bir yerlere ait hissetmiyordum ve ait hissetmeye ihtiyaç duyuyordum. Bana fikirleri ve görüşleri uygun kimselerle konuşamıyordum.  Kendimle vakit geçirmek ve kendimi geliştirmek belli bir yere kadar iyi geliyordu. Sonra Kaosun bu buluşmalarını gördüm. Katıldığımda ilk izlenimim buradaki güvenli alan bana iyi hissettirmişti. Konuşmalar, fikirler, görüşler ve insanlar bana aitlik hissini vermişti. Burada bir şeyler konuşuyor ve dinliyor olmak bu süreçte kendimi biraz daha iyi hissettirmiş, yalnızlığımdan uzaklaştırmış, zihnimi açmıştı. Bu süreçte böyle güzel zaman geçirebileceğim bir etkinlik olduğu için mutlu oldum. Kendimi kendim gibi hissettiğim bir zamandı. İyi ki bu buluşmalar yapıldı ve birçok güzel insan tanıdım.

“Kendimi büyük ve güçlü bir ailenin bireyi gibi hissettim”

Nihal: 2020 yılı başlar başlamaz, kendimizi birden bir pandemi içinde bulduk, Çok uzun süre eve kapanma süreci yaşadım. Eve hapsolmanın dışında, bu sürecin ne kadar uzayabileceği konusunda da belirsizlik vardı (ki hala bitmiş değil). Eve hapsolmak, bulaştı mı? bulaşacak mı? korkuları, ekonomik etkiler derken cidden büyük stres altındaydım.

Daha sonra internet ortamında biseksüel ve lezbiyen kadın buluşmaları başladı, bu buluşmalar kendimi çok iyi hissettirdi hatta çok eğlendim. Özlediğim pek çok şeyin olduğunu fark ettim; kadın görünürlüğü, kadın kadına sohbet, eğlenmek, şarkı söylemek gibi. Açıkçası bu buluşmaların reelde de mutlaka sürmesi gerektiğini düşünüyorum. Dijital buluşmalarda ilk defa tanıştığım karşılaştığım pek çok kişi olmasına rağmen, hiçbirini ilk defa tanıyor gibi hissetmedim. Kendimi büyük ve güçlü bir ailenin bireyi gibi hissettim. Ki öyle…

Lezbiyen* buluşmalar hakkında

Avrupa Lezbiyen* Konferansı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde sosyal izolasyon ve karantina deneyimlerini konuşmak için her gün yayın yaptı.

Bu yayınlar kapsamında Kaos GL de 15, 23, 30 Nisan’da, 7, 14, 21, 28 Mayıs ve 4 Haziran'da Türkçe buluşmalar düzenledi.

Karantinanın başından beri yapılan 8 buluşmada kâh karantina koşulları kâh evde kalmanın ne menem bir şey olduğu konuşuldu. Her hafta haklardan cinsellik ve cinsiyete, aşklardan ilişkilere, şiddetten şiddete karşı mücadeleye, TERF tartışmalarından vektöralizme, ifşa tartışmalarından, lezbiyen-biseksüellerin cinsel sağlığına çok sayıda konuda lezbiyenler* bir araya geldi.

Kaos GL, son buluşmayı “Bir aradalığımızı başka başka mecralarda, başka başka kanallardan akarak sürdürmek dileğiyle” diyerek sonlandırdı.

*Lezbiyen sözcüğünün yanına konulan yıldız; kendisine lezbiyen, feminist, biseksüel yahut queer olarak tanımlayan ve de kendisini lezbiyen aktivizm ile yan yana konumlayan herkesi içerme niyetiyledir. Aynı zamanda Lezbiyen kelimesi de görünürlük, güçlenme ve temsile dair politik mücadelenin bir parçası olma gayesiyle konferans organizatörleri tarafından kullanılmıştır.


Etiketler: kadın, medya, yaşam
İstihdam