10/04/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Yıllar boyunca, biyografi yazarları arasında Lynn ve ffrench-Mullen’ı bir çift olarak yazmaya “direnç” vardı ancak Lynn'in günlük kayıtları, uzmanların bariz olanı görmezden gelmesini imkansız hale getirdi.

Lezbiyen çiftin İrlanda Paskalya Ayaklanması’na katkısı tarihten nasıl silindi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İrlandalı cumhuriyetçilerin Büyük Britanya yönetimine karşı 24 Nisan 1916 tarihinde Dublin'de başlattığı Paskalya Ayaklanması, ülkenin tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri.

Yaklaşık 2 bin 500 İrlandalının ayaklanmasında yer alanlar arasında Kathleen Lynn ve Madeleine ffrench-Mullen da vardı. Her iki kadın da, tarihçilerin nihayetinde 1922'de Özgür İrlanda Devleti'nin kurulmasına yol açtığını düşündükleri ayaklanmada etkin rol oynadılar.

Tarihçiler onlarca yıldır Lynn ve ffrench-Mullen'ı arkadaş olarak gördüler. Oysaki iki kadın sadece birlikte yaşamakla kalmamış, özel ilişkilerine işaret eden günlük kayıtlarına göre hayat arkadaşlarıydılar.

Lynn ve ffrench-Mullen 1915'te birlikte yaşamaya başladı ve 1944'te ffrench-Mullen'in ölümüne kadar Dublin, Rathmines'teki evlerinde birlikte kaldılar.

Her iki kadın da bağımsızlık mücadelesine feminizm yoluyla girdi. Onlar, Paskalya Ayaklanması'ndaki rolü nedeniyle İngiliz güçleri tarafından idam edilecek İrlandalı bir sosyalist olan James Connolly'nin davasına inanan, kararlı süfrajetlerdi.

Lynn ve ffrench-Mullen, 1916'daki Paskalya Ayaklanması'nda İrlanda Vatandaş Ordusu'na katıldılar. Lynn, ayaklanmada sağlık görevlisi olarak görev yaparken, ffrench-Mullen teğmen rolünü üstlendi.

Akademisyen Mary McAuliffe, Lynn'in kendi yazılarının, İrlanda devriminin ilk yıllarından ffrench-Mullen'in ölümüne kadar birbirlerine derinden bağlı olan bir çiftin portresini çizdiğini söylüyor.

Kadınlar, çift olarak yaşayabildiler çünkü o zamanlar evli olmayan kadınların birlikte yaşaması yaygındı.

“Yakın arkadaşları, ilişkilerinin sadece arkadaşlık olmadığını biliyordu. Başka bir şeydi ama adı bu şekilde değildi” diye açıklıyor McAuliffe.

Yıllar boyunca, biyografi yazarları arasında Lynn ve ffrench-Mullen hakkında bir çift olarak yazmaya "biraz direnç" vardı ancak Lynn'in günlük kayıtları, uzmanların bariz olanı görmezden gelmesini imkansız hale getirdi.

McAuliffe, “Madeleine, Kathleen’in günlüklerinin merkezinde yer alıyor” diyor. "Madeleine’le birlikte çalışıyorlar, birlikte tatile gidiyorlar, Madeleine'in sağlığı hakkında endişeleniyor. St Ultan's Hastanesi (birlikte kurdukları bir hastane) için bağış toplama faaliyetlerinde bulunan Madeleine ile çok gurur duyuyor. Hastaneleri ziyaret etmek ve Dublin'e geri getirebilecekleri en iyi standartları ve uygulamaları anlamak için birlikte eyaletlere gidiyorlar.

"Tartışmaları var ve o da biraz onun hakkında çok fazla şey yaptığını, yorgun olduğunu söylüyor. Glenmalure'deki (County Wicklow'da) kır evlerine gitmeyi seviyorlar. Sadece bir çift olarak tanıdığınız birlikte bir hayatları var.”

Kaynak: Pinknews


Etiketler: kadın, yaşam, dünyadan, tarihimizden
İstihdam