16/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyenlerin kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için kitaplar basacak Nainad Yayınevini 1973’te kuran Barbara Grier, ABD’de vefat etti.

Lezbiyen Kitapları Yayıncısı Grier 78 Yaşında Hayatını Kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Lezbiyenlerin kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için kitaplar basacak Nainad Yayınevini 1973’te kuran Barbara Grier, ABD’de vefat etti.
 
Barbara Grier lezbiyenler hakkında yayın yapan en başarılı yayınevlerinden birinin kurucusuydu. Yaptığı yayınlar arasında Roman Katolik yetkililerin tepkisine yol açan ve ardından bir fenomene dönüşen lezbiyen rahibeler hakkındaki kurgusal olmayan bir kitap da bulunan Barbara bu Perşembe hayatını kaybetti.
 
Partneri Donna McBride’ın söylediğine göre Barbara akciğer kanserinden yaşamını yitirdi
 
Barbara Grier,  Donna McBride ve diğer 3 kadın ile beraber Nainad Yayınevini 1973’te kurduktan sonra lezbiyen yazarlar ve okuyucular arasında saygı duyulan bir figür haline geldi. Sadece 3000 dolarla işe koyulup kitap yayınlamaya başladılar. Sonrasında ne hakkında kitaplar bastıklarını McBride şöyle anlatacaktı: lezbiyenleri seven lezbiyenler üzerine, sadece bir dönemden geçmekte olan kızlar hakkında değil!
 
Bu açıklama 1940’larda büyümekte olan bir kızken okuduğu lezbiyen temalı romantik kitaplar hakkındaydı. Bu romanların kadın kahramanı önce kadın bir sevgiliyle oynaştıktan sonra erkek bir sevgiliye dönerdi. Çünkü bu yayıncılar için kabul edilebilecek en iyi sondu.
Nainad Yayınevi şimdiye kadar 500’ün üzerinde lezbiyen temalı aşk, macera, tarih, bilim kurgu romanı, erotik roman ve kişisel gelişim kılavuzu yayınladı.
 
Barbara Grier’ın kuşkusuz en başarılı ve en tartışmalı kitabı “Lezbiyen Rahibeler: Sessizliği Bozmak”tır. 1985 yılında yayınlanan kitap iki eski rahibenin  (eskiden ya da halen) rahibe olan 50 lezbiyen kadın ile görüşmelerinden oluşuyordu. Kitabın yazarlarından Nancy Manahan önsözünde kitabın amacının “dini yaşamdaki kadınlar arasındaki erotik aşk” hakkındaki suskunluğu bozmak olduğunu yazmıştı.
Bostonlu yerel bir kanal kitabın yazarları Nancy ve Rosemary Curb ile bir söyleşi düzenlemek isteyince, yerel Katolik yetkililer yayının “Roman Katolikleri gücendireceğinden” şikâyet ettiler. Bu nedenle kanal yayını iptal edince de kitap “Boston’da yasaklanmış” olarak görüldü ve bu da kitabın satışlarını patlattı.
“Bu tam bir çılgınlık! Ben fil doğuran bir fareyim”, bunlar Barbara’nın New York Times’a kitabın bir hafta içinde 100.000 adet satılmasından sonra söylediği sözlerdi.
Naiad Yayınevinin ana müşterileri 1970 ve 80’lerde, cinsel kimlik devriminin şafağında ülkenin her tarafında açılmış olan yüzlerce lezbiyen ve feminist kitapçıydı. Grier ve McBride 2003’te emekli olduklarında, şirketlerinin kitapları lezbiyen temalı romantik romanlar konusunda uzmanlaşmış bir yayıncı firma olan Bella Books tarafından devralındı.
 
Güncel romanların (Anyda Marchant’ın takma ismi olan Sarah Albridge’ın pek çok romanı ve partneriyle beraber Naiad’ın bir diğer kurucusu olan Muriel Crawford da bunlara dâhildir) yanında Grier lezbiyen literatüründe temel eserler olan pek çok kitabı da yeniden bastı. Bunlardan bazıları; Gertrude Stein’in düzyazı şiiri “Lifting Belly” ve geçtiğimiz yüzyılın sonunda sembolist şiirleri kadar açık lezbiyen hayatı ile de meşhur olan Renee Vivien’nin şiirleridir.
 
70’lerin en ünlü Amerikan lezbiyen romanı “Rubyfruit Jungle” Grier tarafından basılmamıştı. Victoria Brownworth’a göre bunun nedeni Grier ve kendini biseksüel olarak tanımlayan, romanın yazarı Rita Mae Brown’ın çağın güçlü lezbiyen aktivizminin farklı kutuplarında olmalarıydı. Brownworth 2002 yılında basılmış bir biyografi koleksiyonu olan “Before Stonewall: Activists for Gay and Lesbian Rights in Historical Context,” (Stonewall’dan Önce: Tarihsel Bağlamda Gey ve Lezbiyen Hakları Aktivistleri) içerisinde Grier hakkında bir biyografinin yazarıdır.
 
Brownworth’a göre Grier Amerikalı iki kuşak lezbiyen yazarlara editörlük etmiş en önemli kişi ve onların “kültürel hayatta yapısal değişiklikler olan bir zamanda kendilerini tanımlamaları için yeni yollar formüle etmekte yardımcı olmuş bir rehberdir”. Ona göre Grier “lezbiyen edebiyatın Maxwell Perkins’i”dir.
Barbara Grier, 4 Kasım 1933 yılında Cincinatti’de doğdu. İsimleri Phillip ve Dorothy olan 3 kız kardeşin en büyüğüdür. Babası doktordu. Özellikle Barbara 5 yaşına geldikten sonra evde pek bulunmazdı. Annesi sekreterdi.
McBride’dan başka Barbara Grier’in kız kardeşleri Diane Grier ve Penni Martin hayattalar.
 
12 yaşındayken annesine “homoseksüel” olduğunu söyleyen Grier  “Stonewall’dan Önce”deki biyografisinde diyor ki: Annem bana şöyle dedi sen bir kadın olduğuna göre homoseksüel olamazsın, sen bir lezbiyensin ve ekledi: 12 yaşında olduğundan bu kararı almak için biraz küçüksün bu nedenle de bunu gazetelere söylemeden önce altı ay daha beklemen gerekiyor.
Birkaç yıl sonra, cinsel kimliği iyice oturmuş gözüktüğünde, annesi ona okuyacağı lezbiyen temalı kitaplardan ilk ikisini verdi. Her ikisi de bir klasik olan kitaplar, İngiliz yazar Radclyffe Hall’ın “Well of Loneliness” (Yanlızlık Kuyusu) kitabı (1928 yılında basıldığında bir skandala neden olmuştu) ve Marcia Davenport tarafından 1936 yılında yayınlanan  “Of Lena Geyer” (Lena Geyer Üzerine) idi.
 
Grier hiç üniversiteye gitmedi. Liseden mezun olduktan sonra ailesine destek olmak için çalışmaya başladı. McBride’ın dediğine göre kitaplar onun eğitimi olmuştu. Her türden kitabı okuyordu.
Fakat onun için, lezbiyenleri kendi cinsel kimlikleri içerisinde güvende hissettiren kitaplar en iyileriydi. McBride’a göre onun yayınlarının amacı lezbiyenlerin kendileri hakkında iyi hissetmelerini sağlamaktı. (Kaos GL/Aylime Aslı Demir)
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam