19/11/2013 | Yazar: Mirja Simunaniemi

Avrupa’nın lezbiyen, gey, biseksüel ve translara öncelik tanıyacak ilk huzurevi bu ay sonunda İsveç’in başkenti Stockholm’de açılıyor.

LGBT Dostu Huzurevi Stockholm’de Açılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa’nın lezbiyen, gey, biseksüel ve translara öncelik tanıyacak ilk huzurevi bu ay sonunda İsveç’in başkenti Stockholm’de açılıyor. İsveç Hükümeti’nin LGBT’lere yönelik ayrımcılığı önleme stratejisinin bir parçası olan projenin yöneticisi Christer Fällman, proje öncesinde LGBT’lerin barınma ihtiyaçlarına dair çok sayıda şikayet aldıklarını söylüyor. LGBT yaşlılar özellikle heteronormatif ayrımcılık yapmayan huzurevi ve konuya dair bilgili huzurevi çalışanı istihdamı talep ediyorlar. Merkeze şu anda kapasitenin üstünde başvuru yapılmış durumda. Fällman’a göre yaşlı LGBT’lerin cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri nedeniyle sürekli “açılma” baskısı hissetmeyecekleri huzurevi, ayrıca deneyim paylaşımında bulunmak ve LGBT hareketinin gündemini takip etmek için elverişli bir ortam sağlayacak.

Stockholm’ün LGBT-dostu Huzurevi Avrupa’da şimdilik türünün tek örneği olsa da Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve ulusal hükümetler nezdinde bu sosyal politika meselesi giderek sıcak gündeme yerleşiyor. Hâlihazırda ABD’de 25 civarında topluluk merkezi emeklilik sonrasında geyler ve lezbiyenlere hizmet sağlıyor. Almanya ve Fransa’da kamu sektörü ve özel sektör mekansal planlamaya başladılar bile. 

Stockholm’deki 8 katlı yapıda 27 daire bulunuyor ve burada 55 yaşının üstünde yaklaşık 50 kişi yaşayacak. Tüm dairelerin kendine ait girişi ve banyosu var. Daireler bir, iki veya üç odadan oluşuyor. Huzurevinde tıp merkezi, kuaför, bistro, deniz manzaralı çatı katı, spor merkezi ve bahçe düzenlemesi bulunuyor. Tüm bina Annika Karlsson Rixon tarafından kuir konseptinde dekore ediliyor.

Şu ana dek gelen başvurulara göre huzurevine en çok 55 ila 80 yaşları arasındaki kadınlar ilgi gösteriyor. Yapıda tek başına olduğu gibi çift olarak kalmak; evcil hayvan ile birlikte yaşamak  mümkün. 

Çeviri: Murat Köylü    


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam