17/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Birliği, Kopenhag kriterleri ve AB anlaşmasının üye devletler için eşcinsel, biseksüel, trans haklarını korumayı şart koştuğunu hatırlattı.

LGBT Hakları AB’ye Giriş Kriteri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ermenistan’da yükselen eşcinsel karşıtı hareketler vesilesiyle çıkan tartışmaya son noktayı koydu. Komisyon EU Observer sitesinin bir sorusu üzerine LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, transeksüel) haklarının birliğin temel kriterlerinden olduğunu ve bu hakları korumayan ülkelerin AB’ye giremeyeceğini açıkladı.
 
Komisyon’un yanıtında 1993 Kopenhag kriterleri ile azınlıkların korunduğu ve AB anlaşmasının 10, 19 ve 21’inci maddelerinin temel haklar bölümünde, farklı kimliklere karşı ayrımcılığın yasaklandığının altı çizildi. AB üyesi olmak isteyen Ermenistan’da yasalar ayrımcılığı suç ilan etse de eşcinsel birlikteliklere izin verilmiyor ve LGBT bireylere karşı baskılar sürüyor.
 
Tartışma Ermenistan’da başladı
21 Mayıs’ta başkent Erivan’da eşcinselliğin bir hastalık olduğunu söyleyerek gösteri yapan eşcinsel karşıtı gruplar, bu sefer rahiplerin medyaya yaptığı açıklama sonrası bir gey barı talan etti. Ermeni Katolik Kilisesi Piskoposu Hovakim Manukyan, “Kültürümüz eşcinselliği kabul etmiyor. Biz o insanları değil işledikleri günahları reddediyoruz” derken AB parlamentosu eşcinsel hakları grubunun sözcüsü Ulrike Lunacek “Eğer LGBT hakları sağlanamıyorsa bir ülkenin AB’ye katılması mümkün değil” diye konuştu.
 
2000 yılında belirlenen AB ayrımcılık yönergesine dikkat çekilerek LGBT kişilerin toplumun her alanında aynı olanaklara sahip olması gerektiği söylendi. Lunacek ayrıca AB’nin bu yasanın yanında durduğunu, bu durumun Birlik’in azınlıklara karşı korkuları yenmesi ve her düşünceye açık olması açısından çok önemli olduğunu belirtti. (milliyet.com.tr)

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam