01/12/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Önce çocuklara ardından yetişkinlere LGBTİ+ içeriği olan tüm kültür ürünlerini yasaklayan Rusya’da dün “uluslararası LGBT halk hareketi” yasaklandı.

“LGBT haklarına saldırı, Rusya'nın evrensel insan haklarını reddetmesinin bir sembolü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Fotoğraf: 2020, Shamil Zhumatov / Reuters

Önce çocuklara ardından yetişkinlere LGBTİ+ içeriği olan tüm kültür ürünlerini yasaklayan Rusya’da dün “uluslararası LGBT halk hareketi” yasaklandı. 

Yüksek Mahkeme’nin verdiği karar, ülkedeki tüm LGBTİ+ hakları çalışmalarının yasaklanacağını düşündürüyor. 

Kapalı gerçekleşen duruşmada Yüksek Mahkeme, Adalet Bakanlığı'nın “LGBT hareketinin” toplumsal ve dini ayrılığı kışkırtmakla suçladığı davanın lehinde karar verdi.

Rusya ceza kanununa göre aşırılıkçı bir örgüte katılmak veya onu finanse etmek 12 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Bu tür grupların sembollerini sergilemekten suçlu bulunan kişi, ilk suçta 15 güne kadar, tekrarlanan suçlarda ise 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Yetkililer, “aşırılıkçı bir örgütle bağlantısı olduğundan şüphelenilen kişileri” ülke çapındaki “aşırılıkçılar listesine” dahil edebilir ve bu kişilerin banka hesaplarını dondurabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Tanya Lokshina 30 Kasım Perşembe günü yaptığı açıklamada, “LGBT haklarına yönelik saldırı, Rusya'nın evrensel insan haklarını reddetmesinin bir sembolü haline geldi; çünkü hükümet, Rusya'yı 'kolektif Batı'ya' karşı sözde geleneksel değerlerin savunucusu olarak konumlandırıyor. Rus LGBT’lerinin desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam