13/11/2019 | Yazar: Ali Erol

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyaset son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kendini gösterdi.

“LGBT’ler de bizim kardeşimiz. Ancak…” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 4. İzmir Onur Yürüyüşü, 2016, Ali Erol / Kaos GL

Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesi’nin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de baş göstermesiyle gelen istifa sürecine CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç cevap verdi: “Konuyu çarpıtıyorlar. Konak’ta Devlet Tiyatrolarına ait binanın önünde de bizim logomuza benzer, gökkuşağı renklerinden oluşan bir logo var.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin AKP’li meclis üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkül, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan istifa ederken, gerekçe olarak, “logoda açık bir şekilde LGBT renklerine ve simgelerine yer verildiğini” ileri sürmüştü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i “LGBT’li gruplara destek vermek” ve “LGBT bayrağıyla fotoğraf çekilmek” ile suçlayan AKP İzmir Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, “Bizim herkesin yaşam tarzına saygımız var. LGBT’liler de bizim kardeşimiz. Ancak toplumdaki bu tip gruplar aile yapısına çok ciddi zararlar veriyor. Biz buna karşıyız” diye konuşmuştu.

“Konak’ta Devlet Tiyatroları binasının önünde de gökkuşağı renkli bir logo var”

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan AKP’li üyelerin istifası üzerine CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ile görüşen Tarafsız Haber Ajansı, “‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ ismi CHP’nin kabul ettiği, evrensel insan hakları değerlerine uygun bir isimdir. Bu kavramın daha kapsayıcı olduğunu ifade ettik.” açıklamasını aktardı.

CHP’li Kökkılınç, gökkuşağı renkli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu logosunun “iddia edilenin aksine herkesi, toplumun tüm kesimlerini kucaklayıcı bir logo olduğunu” ifade etti:

“Konuyu çarpıtıyorlar. Konak’ta Devlet Tiyatrolarına ait binanın önünde de bizim logomuza benzer, gökkuşağı renklerinden oluşan bir logo var.”

“Bu logo söylenildiği gibi toplum ve aile yapısına ters düşen bir logo değil. Biz CHP olarak insan haklarına, kişi hak ve özgürlüklerine, milli değerlere, toplumun önem verdiği, benimsediği her kültüre, yaşam tarzına saygılı bir partiyiz. Bu konudaki tavrımız net.”

“Belediye kanununa göre belediye başkanının çeşitli gruplarla protokol yapma hakkı var”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “LGBT’lerle protokolleri gizli saklı yaptığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu” belirten CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Bu konuda da bir çarpıtma yapılıyor. Belediye kanununa göre belediye başkanının çeşitli gruplarla protokol yapma hakkı var. Belediye başkanının icrai haklarına meclisin karışma hakkı yok” diye konuştu.

Tunç Soyer, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde yarışan belediye başkan adaylarına LGBTİ+ haklarının hayata geçirilmesindeki sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla hazırlanan “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni”ni imzaladı ve seçimi kazanarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Seçimlerin ardından kendisini ziyaret eden İzmir Genç LGBTİ+ Derneği’ni ağırlayan Başkan Tunç Soyer, “LGBTİ+’ların kentte daha huzurlu ve mutlu yaşaması için elimden geleni yapacağım” açıklaması yaptı ve birlikte fotoğraf çektirdi.

Muhafazakâr siyaset: “LGBT’liler de bizim kardeşimiz. Ancak toplumdaki bu tip gruplar…”

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden AKP’li üyelerin “LGBT’liler de bizim kardeşimiz. Ancak toplumdaki bu tip gruplar aile yapısına çok ciddi zararlar veriyor. Biz buna karşıyız” siyaseti, 2011 senesinde, eski Aile Bakanı Fatma Şahin döneminde de yaşanmıştı:

‘Muhafazakârlık Ayrımcıdır ve Bundan Gocunmaz’

‘Türk Aile Yapısına Zarar Vermeme’ Kaydı, Nihai Olarak LGBT’yi Heteroseksüel Olmaya Çağırmaktır’

‘Herkes Benim Vatandaşım Ama Heteroseksüel Olmak Koşuluyla!’

‘Ya Benim İsteğim Gibi Olursunuz ya da Toplum Sizi Hizaya Sokar’

 

 

 

 

 

 



Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam