16/05/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, ABD’deki Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’nun ‘Açıksözlülük Ödülü’nü kazandı.

LGBT Mücadelesinin Cesur İsimleri Binnaz Toprak ve Yasemin Öz Ödül Aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, ABD’deki Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’nun “Açıksözlülük Ödülü”nü kazandı. Toprak, LGBT’lerin sorunlarının araştırılması için 59 milletvekilinin imzasıyla meclise sunduğu araştırma önergesi ve LGBT haklarını savunan açıklamalarından ötürü ödüle layık görüldü.
 
Kaos GL Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Yasemin Öz ise Türkiye’deki LGBT mücadelesine verdiği emekten ötürü bu yılki Felipe de Souza ödülünü aldı.
 
“LGBT’ler Türkiye’nin Bir Numaralı İstenmeyen Vatandaşları”
Toprak ödülünü Sex and the City dizisinde Miranda karakterini canlandıran oyuncu Cynthia Nixon’dan aldı. Sözlerine lise yıllarında haksızlıklara karşı durduğu için hocasının kendisine “avukat” adını taktığını anlatarak başlayan Toprak, “Türkiye’de pek çok gazeteci, akademisyen ve insan hakları aktivisti düşüncelerini söylemek ‘suçundan’ hapisteler,” dedi.
 
Türkiye’de farklı bir kimliğe sahip olmanın toplumsal taciz, dışlama ve hükümet tarafından ayrımcılığa uğrama anlamına geldiğini söyleyen Toprak, “LGBT bireyler Türkiye’nin bir numaralı istenmeyen vatandaşları,” dedi.
 
Lezbiyenliğim Lanet Değil Lütuf!
Bu yılki Felipa de Souza ödülünün sahibi Kaos GL’den Yasemin Öz ise konuşmasına ödülü herhangi bir LGBT aktivistinden daha fazla hak etmediğini belirterek başladı. LGBT hareketiyle tanışmadan cinsel yöneliminin kendisine bir “lanet gibi” geldiğini söyleyen Öz, lezbiyen olmasaydı böylesi bir içsel yolculuğa çıkamayacağını ifade etti.
 
Konuşmasında Kaos GL ile olan birlikteliğini anlatan Öz, ödülü homofobi ve transfobi kurbanları, Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu, Kaos GL, ailesi ve en yakın arkadaşları Erdem Çalışır ve Zehra Tosun ile Pınar Selek’e ithaf etti.
 

Fotoğraflar: Shreen Asem 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam