17/02/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Yerel seçimlerde İstanbul’dan adaylıklarını açıklayan LGBTİ aktivistleri Lambdaistanbul’da buluştu, seçim çalışmalarını aktardı.

LGBTİ Adaylar Lambdaistanbul’da Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yerel seçimlerde İstanbul’dan adaylıklarını açıklayan LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) aktivistleri Lambdaistanbul’da buluştu, seçim çalışmalarını aktardı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) listelerinden Şişli adayı Şevval Kılıç ile Beyoğlu adayı Ebru Kırancı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden Şişli aday adayı Boysan Yakar, Beşiktaş aday adayı Sedef Çakmak ile Beyoğlu aday adayı Çelik Özdemir’in katıldığı etkinlikte LGBTİ’ler için yaşanabilir kentler tartışıldı.
Soldan sağa: Şevval Kılıç, Çelik Özdemir, Sedef Çakmak, Boysan Yakar, Ebru Kırancı
 
Etkinlikte siyasi partilerden bağımsız bir şekilde yerel yönetimlere LGBTİ katılımı ve LGBTİ’lerin kentsel talepleri için mücadele etmenin önemi vurgulandı. Adaylar seçilseler de seçilmeseler de birlikte mücadele edeceklerini belirtti.
 
İnternet üzerinden canlı yayın yapılan etkinlikte sosyal medya üzerinden gelen sorular da yanıtlandı.
 
Adayların konuşmalarının satır başları ise şöyle:
 
Çelik Özdemir, Beyoğlu CHP Belediye Meclis Aday Adayı: Gezi süreciyle beraber örgütlü bir aktivizm hayatım oldu. Ve 37 yaşından sonra görünürlük meselesini bir kenara bırakıp aday olarak derdimi anlatmaya başladım. Beyoğlu LGBTİ toplumu açısından çok önemli bir yerde duruyor. Yine Beyoğlu sivil toplum kuruluşlarının merkezlerinin olduğu bir yer. Belediye ile sivil toplum arasındaki uçurumu kapatmak için mücadele etmeliyiz.
 
Ebru Kırancı, Beyoğlu HDP Belediye Meclis Adayı: Bizlerin adaylıkları birer lütuf değil. Geç bile kalınmış adımlar. Bu ülkede trans başbakan da olmalı. Bu günler de gelecek. Umutluyum. Oy derdim yok benim. Yıllar önce belediye çalışanıydım ben zaten. Ancak trans kimliğimden dolayı işten atıldım. Bir trans adayın varlığı bile seçimlerde büyük bir değişim yaşatıyor. Biz politikanın içerisinde yeni değiliz.
 
Şevval Kılıç, Şişli HDP Belediye Meclis Adayı: 42 yaşındayım ve bir trans kadın olarak 42 yıldır mücadele veriyorum. Parlamenter temsiliyet sistemine inanmamakla birlikte LGBTİ görünürlüğüne inandığım için adayım. Nefret cinayetleri ile çok fazla meşgul olduğum için daha önceden nasıl bir şehir hayal edeceğimi düşünmedim. Ama bir resim çizmemi isterseniz hayalimdeki şehir Gezi Parkı direnişindeki gibi bir şehir. Gezi’de gayet şahaneydik. Şişli özelinde ise bir Trans Sosyal Merkezi’ne ihtiyaç duyuyoruz bana kalırsa.
 
Boysan Yakar, Şişli CHP Belediye Meclis Aday Adayı: 2005’te Lambdaistanbul’a bir erkeğe aşık olduğum için geldim. Gezi direnişiyle beraber Siyasi Talepler Platformu’nu kurduk. Özellikle yerel seçimler yaklaşırken büyük bir manevra alıyorduk. İlk olarak HDP’li Asya ile ben adaylık düşünmeye başladık. Şişli’de oturan bir eşcinselim ve Şişlide yaşayan LGBTİ yurttaşların taleplerinin iletilebileceği ve sorunlarının çözülebileceği mekanizmaya ihtiyacımız var.
 
Sedef Çakmak, Beşiktaş CHP Belediye Meclis Aday Adayı: Ben idealleri olan bir üniversite öğrencisi iken kendimi Lambdaistanbul’da ve aktivizmin içinde buldum. Lambdaistanbul ve SpoD’ta birçok çalışmanın içinde yer aldım. Ve LGBTİ mücadelesi açısından birçok değişiklik var. CHP’de de bir değişim var. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın “Cinsel tercihlerin de politikası mı olurmuş” söyleminden bugünlere çok şey değişti ve değişmeye devam ediyor. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam