09/06/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL’nin 2019 Nefret Suçları Raporu’nda yer alan 150 vakadan 37’sinin mağdurları çocuklardı.

LGBTİ+ çocuklar nefret suçlarının hedefinde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Kaos GL Dergisi Çocuk sayısı kapağından

Kaos GL Derneği’nin 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’nda nefret suçları tüm boyutlarıyla inceleniyor.

Raporda öne çıkan başlıklardan biri de çocukların mağdur olduğu nefret suçları. Raporda yer alan 150 vakadan 37’sinin mağdurları çocuklar, yani 18 yaşını doldurmamış kişilerdi. Bu 37 vakadan 31’i bizzat çocuklar, 6’sı ise tanıklar tarafından bildirildi. 

Rapora göre LGBTİ+ çocuklara yönelik öne çıkan şiddet tipleri 10 vakada fiziksel şiddet, 8 vakada şiddet tehdidi, 8 vakada cinsel taciz ve 29 vakada hakaret veya sözlü saldırı oldu. Çocuklar 21 vaka ile okullarında ve 5 vaka ile evlerinde hedef alındı. Hedef alınan 37 çocuktan sadece 10’unun saldırıdan sonra psikolog veya psikiyatrist desteği aldığı ifade edildi.

Bu durum raporda şöyle açıklanıyor:

“Çocuklara yönelik nefret saikli saldırıların büyük oranda okullarda yaşanıyor olması, cisnormatif ve heteronormatif erkeklik ideolojisinin özellikle eğitim ortamlarında etkisini gösterdiğine işaret etmektedir. Heteroseksist erkeklik ideolojisi, toplumsallaşma sürecinde, heteroseksüel olmayanlara yönelik saldırılar ve dışlama pratikleriyle gerçekleşmekte ve bu süreç genellikle akranlar arasında ortaya çıkmaktadır.  Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin özellikle ergenlik döneminde dışsallaştırıldığı düşünüldüğünde, hem mağdurlar hem de failler açısından bu dönem ayırıcıdır.”

Rapora ulaşmak için tıklayın. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim, aile
İstihdam