22/08/2021 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ+ Danışma Hattı’na başvurular 2020’de yüzde 92 arttı, hat 55 şehirden başvuru aldı, en çok başvuru konusu ise duygusal destek.

LGBTİ+ Danışma Hattı’na başvurularda yüzde 92 artış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Karagöz / KaosGL.org için stok görsel

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), LGBTİ+ Danışma Hattı’nın 2020 verilerini raporlaştırdı.

Yıl boyunca 232 gün hizmet veren Danışma Hattı, telefonla 1242 saat, e-postayla 1326 saat boyunca erişilebilir oldu.

Pandemiyle birlikte başvurular arttı

LGBTİ+ Danışma Hattı 2020’de 1594 telefon çağrısı ve 491 e-posta mesajı yanıtlayarak toplam 2085 danışmanlık verdi. Rapora göre, 2020’de 2019 yılına kıyasla LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen başvurularda yüzde 92 oranında artış yaşandı. LGBTİ+ Danışma Hattı 2017’de 475, 2018’de 621, 2019’da ise 1082 danışmanlık vermişti. Danışmanlık sayısındaki artışın sebebi ise raporda COVID-19 pandemisi ile açıklanıyor.

55 şehirden başvuru

Alınan 2085 başvurunun %62’sinde danışanlar hangi şehirden aradıklarını belirtti. Yıl içinde

İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, İzmir, Çanakkale ve Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin en az 55 farklı şehrinden başvuru alındı. Yurtiçinden alınan başvurulara ek olarak Almanya,

ABD, Fransa, İspanya, Kanada ve Sudan’dan da başvuru alındı.

2020 yılı içinde alınan başvuruların %33’ünü ise duygusal destek başvuruları oluşturdu.

“Gökkuşağının altında eşit, adil, özgür bir dünya umuduyla...”

Raporun sonuç kısmında SPoD şöyle diyor:

“Bu raporda bir yılımızın istatistiklerini özetlemeye çalışsak da duyduğumuz her sesin, okuduğumuz her cümlenin ve eşlik ettiğimiz her hikayenin rakamlarla ifade edilemeyecek denli biricik ve değerli olduğunu çok iyi biliyoruz.

“Süper kahraman rolünden kaçınmak, LGBTİ+ Danışma Hattı’nın etik kodlarından biri. 2020, aynı zamanda bu etik koda bağlılığımızı ölçen bir yıl oldu. Çözümsüz kaldığımız zamanlarda elimizde sihirli bir değnek olmasını belki çok kez içimizden geçirdik. Bir sihirli değnek sunamasak da desteğimizi ve dayanışmamızı danışanlarımızla paylaştık.

“Dileriz, aynı dayanışma ve ihtimamla yol alabileceğimiz nice birlikteliklerimiz ve çalışmalarımız olur. Her zaman söylediğimiz gibi ne yanlışız ne de yalnızız! LGBTİ+ Danışma Hattı da bunu hatırlamak ve hatırlatmak için var.

“Gökkuşağının altında eşit, adil, özgür bir dünya umuduyla...”

Rapora ulaşmak için tıklayın.

LGBTİ+ Danışma Hattı hakkında

SPoD Psikososyal Destek Alanı, kendisini LGBTİ+ olarak tanımlayan herkesin ayrımcılığa uğramadan psikososyal destek hizmetlerine erişebilmesini ve güvenilir desteği almasını destekliyor. SPoD’un psikososyal destek çalışmalarından biri olan LGBTİ+ Danışma Hattı, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim odaklı soru ve sorunlar için doğru, güncel ve güvenilir bilgiyi aktarmak amacıyla 24 Nisan 2017 tarihinden beri hizmet veriyor.

SPoD’dan kapsamlı eğitim ve düzenli süpervizyon alan gönüllü akran danışmanları tarafından yürütülen LGBTİ+ Danışma Hattı, LGBTİ+ danışanlara cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık ve şiddet, cinsel sağlık ve cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar, cinsiyet uyum süreci, askerlik muafiyet süreci ve sosyal hizmet kurumları gibi konularda danışmanlık veriyor. Bununla birlikte açılma süreci, akran zorbalığı, aile ilişkileri ve ilişki zorlukları gibi konularda duygusal destek sağlıyor. LGBTİ+ Danışma Hattı’na başvuran danışanlar ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda hukuki danışmanlık, psikolojik destek ve sosyal hizmet konularında SPoD’un ilgili çalışma alanlarındaki uzmanlara yönlendiriliyor.

Türkçe dilinde anonim hizmet veren LGBTİ+ Danışma Hattı, resmi tatiller hariç hafta içi her gün 12.00-18.00 saatleri arasında 0850 888 LGBT (0850 888 5428) numaralı telefon üzerinden sözlü, danisma@spod.org.tr e-posta adresi üzerinden yazılı olarak ücretsiz hizmet sunuyor.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sosyal hizmet
İstihdam