15/05/2023 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan 11 aday seçildi: CHP’den bir, TİP’ten üç, Yeşil Sol Parti’den yedi milletvekili Meclis’te LGBTİ+ haklarını savunacak.

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan hangi adaylar meclise girecek? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

SPoD’un hazırladığı ve her siyasi partiden milletvekili adaylarının imzasına açtığı LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni CHP, TİP ve Yeşil Sol Parti’den toplam 58 aday imzaladı.

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin ardından kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Adaylardan hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamadı.

Meclis aritmetiği de belli oldu. AKP, MHP, Yeniden Refah ve BBP’nin oluşturduğu, Hüda-Par’ın AKP listelerinden girerek destek verdiği Cumhur İttifakı yüzde 49 oyla 600 sandalyenin 312’ini elde etti. Millet İttifakı ise yüzde 35 oyla 213 milletvekilliği kazandı. LGBTİ+ haklarını destekleyeceğini söyleyen tek ittifak olan Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 10,5 oyla parlamentoda 66 vekille temsil edilecek.

İtirazlar ve YSK’nın veri girişleri devam ettiği için vekil sayılarında oynamalar mümkün olsa da, kesin olmayan sonuçlara göre LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan adaylardan meclise girenler oldu.

CHP’den Gökçe Gökçen seçildi

Sözleşmeye CHP’nin Ankara, İstanbul ve İzmir’den 4 milletvekili adayı imza attı. Sözleşmeye CHP’den imza atan tek birinci sıra adayı İzmir 2. Bölge’den Gökçe Gökçen oldu. Gökçen, meclis yolunda.

TİP’ten üç imzacı vekil

Türkiye İşçi Partisi listelerinden 30 milletvekili adayı sözleşmeyi imzaladı. TİP’in aday çıkardığı Balıkesir, İstanbul, Çanakkale, İzmir, Ankara, Mersin, Amasya, Eskişehir ve Sakarya’dan sözleşmeye imzalar geldi. Sözleşmeyi, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP’in mevcut milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık da imzaladı. TİP listelerinden aday olanlar arasında üç trans kadın aktivist de yer alıyor. Esmeray Özadikti, Talya Aydın ve Niler Albayrak da sözleşmeye imza attı.

TİP, önümüzdeki dönem mecliste dört milletvekili ile temsil edilecek. Sera Kadıgil, Erkan Baş ve Ahmet Şık, sözleşmeyi imzalayan ve yeniden vekil seçilen isimler. Öte yandan TİP’in Hatay adayı Can Atalay, Gezi davasından dolayı tutuklu olduğu için sözleşmeyi imzalama imkanı olmadı. Atalay da milletvekili seçildi.

Yeşil Sol’dan yedi imzacı vekil

Yeşil Sol Parti’nin 24 milletvekili adayı sözleşmeyi imzaladı. İstanbul, İzmir, Ankara, Yozgat, Diyarbakır, Muğla, Hatay, Mersin ve Adana’dan sözleşmeye imzalar geldi. Sözleşmeye imza atanlar arasında üst sıralardan çok sayıda aday göze çarpıyordu.

Yeşil Sol Parti’nin HDP’nin 2018 seçimlerindeki oranları yakalaması durumunda imzacı 9 milletvekilinin meclise gitmesi bekleniyordu. Ancak Yeşil Sol Parti’de yaşanan oy kaybı, imzacı vekil sayısına da yansıdı. Yeşil Sol Parti’den LGBTİ+ hakları sözleşmesini imzalayan 7 milletvekili adayı meclise girdi.

İzmir’den Burcugül Çubuk, İstanbul’dan Kezban Konukçu, Özgül Saki, Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır’dan Sevilay Çelenk, Adana’dan Tülay Hatimoğulları ve Mersin’den Perihan Koca, meclise giren imzacı vekiller oldu.


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam