09/01/2015 | Yazar: Yıldız Tar

SPoD LGBTİ, Amerikalı kampanyacı Dorie Clark’ın katılımıyla genel seçimlere ilişkin siyasi temsil çalışmalarını başlattı.

SPoD LGBTİ, Amerikalı kampanyacı Dorie Clark’ın katılımıyla genel seçimlere ilişkin siyasi temsil çalışmalarını başlattı.
 
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD LGBTİ),2014 yerel seçimlerinde yürüttüğü siyasi katılım çalışmalarının ardından, genel seçimler öncesinde de LGBTİ’lerin siyasette görünümü ve temsiliyeti için çalışmalarına başlıyor.
 
SPoD Siyaset Okulu’nun bir parçası olarak SPoD LGBTİ ve İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu ev sahipliğinde Amerikalı siyasi kampanyacı Dorie Clark Türkiye’ye geldi. Dorie Clark sosyal medya, girişimcilik, siyasal iletişim gibi konularda uzmanlaşmış, bu alanların LGBTİ ve kadın hareketindeki önemine dikkat çeken bir isim olarak, LGBTİ örgütleri ve aktivistlerine seçim dönemindeki stratejileri ve ABD’deki deneyimleri üzerine Cezayir Toplantı Salonu’nda bir konuşma yaptı.
 
“Siyasi iletişim kakofoniye benziyor”
 
Özellikle ABD’de siyasi iletişimin kakofoniye benzediğini vurgulayan Clark sunumuna, “Bütün bu gürültü içerisinde insanların bizi gerçekten anladığını ve mesajımızın iletildiğini nasıl anlayabiliriz” sorusuyla başladı.
 
Clark, ABD’deki LGBTİ hareketinin seyrine ilişkin deneyimlerini aktarırken, 2000 yılında Vermont eyaletinde sivil partnerliğin kabul edilmesinin bir dönüm noktası olduğunu söyledi. O dönemde muhabir olarak çalışan Clark’a göre, Vermont gibi küçük bir yerdeki bu gelişme sonrasında yaşananları çok etkiledi. Vermont’ta bu karar bazı çatışma ortamları da yarattı.
 
Evlilik eşitliği mücadelesi ve yöntemler
 
Evlilik eşitliği için yürüttükleri mücadelede farklı yöntemlerle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Clark, insanlara isimleriyle hitap ettikleri ve onlara “Birisi sevdiğiniz kişi ile evlenemeyeceğinizi söylese ne yapardınız” sorusunu yönelten mektuplar gönderdiklerini hatırlattı.
 
Clark bu yöntemin bekledikleri etkiyi yaratmadığını belirterek, devamında odak grupları oluşturduklarını söyledi. İşçi sınıfından erkeklerle oluşturdukları odak grubuyla çalışmalarında birçok katılımcının “Benim için fark etmez” dediğini fark edince şok olduklarını vurguladı. Clark’a göre bu durumun arkasında yatan etmen de, “Gerçek erkekler kimle yattığınızı umursamaz” anlayışı.
 
LGBTİ alanındaki değişimlerin ilk olarak kültürde başladığını iddia eden Clark bu alanları iş dünyası ve nihayetinde siyasetin izlediğini öne sürdü. LGBTİ’lerin politikaya atılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
 
Clark’ın ABD’deki deneyimleri üzerine konuşmasının ardından panel, katılımcıların soru ve yorumları ile devam etti.
 
Dorie Clark kimdir?
 
Harvard Business Review ve Forbes gibi prestijli dergilerde başkanlık seçim kampanyaları sözcülüğü ve yazarlık yapan Dorie Clark,2013 yılında çıkan ‘Reinventing You: Define Your Brand, Imagine Your Future’ (Kendini Yeniden Keşfetmek: Markanı Tanımla, Geleceğini Hayal Et) isimli kitabı piyasaya sürdü. Google, Fidelity, Microsoft, Yale Üniversitesi, Morgan Stanley ve Dünya Bankası gibi kurumlarda çeşitli konuşmalar veriyor.
 
Clark bunun yanında Duke Üniversitesi Fuqua İşletme Fakültesi’nde İşletme Yönetimi bölümünde misafir öğretim görevliliği yapıyor. Daha önce North Carolina Üniversitesi Kenan-Fragler İşletme Fakültesi, Babson Koleji, HEC-Paris gibi okullarda çeşitli dersler veren Clark, Harvard Business School, Harvard Kennedy School, Stanford University’s Graduate School of Business, the University of Pennsylvania Wharton School gibi okullarda misafir olarak dersler vermeye devam ediyor. MSNBC, NPR, BBC, Wall Street Journal gibi medya kanallarında sık sık görüş bildiriyor. 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret