12/09/2024 | Yazar: Yıldız Tar
RTÜK, bu sene de Büyük Aile Buluşması tanıtımının kamu spotu olarak önerilmesine karar verdi. RTÜK Kanununa göre yayınların ayrımcı olamayacağını hatırlatan Av. Kerem Dikmen’e göre, bu tanıtım videosu hukuka aykırı.
Büyük Aile Platformu adı verilen LGBTİ+ düşmanı, ayrımcı oluşum bu yıl da yürüyüş yapmaya hazırlanıyor. Büyük Aile Platformu’nun daha önce “LGBT Propagandasına Dur De” ve “Çocuklarımız, Ailemiz, İnsanlık İçin” başlığıyla düzenlediği LGBTİ+ karşıtı eylem bu yıl “Dursun Bu Hayasızca Akın” başlığıyla 15 Eylül’de İstanbul Saraçhane’de yapılacak.
LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlüklerini “sosyo kültürel terör” olarak tanımlayan yürüyüş için bir de tanıtım videosu hazırlandı. Paris Olimpiyatları’nın açılış töreninden görüntülerin de yer aldığı videoda, LGBTİ+’lar hedef alınıyor.
RTÜK, bu yürüyüşün tanıtım videosunu kamu spotu listesine aldı. Geçtiğimiz hafta yapılan kurul toplantısında karar alınamasa da, video RTÜK’ün öneri listesinde yayınlandı. Zaten yayınlanan öneri, dün (11 Eylül) yapılan kurul toplantısında ise oy çokluğuyla karar bağlandı.
TIKLAYIN - LGBTİ+ karşıtı yürüyüş tanıtımı, onaylanmadan RTÜK listesine girdi
“Kamu spotu olarak gösterilmesi hukuka aykırı”
RTÜK’ün bu kararını Kaos GL Derneği İnsan Hakları Program Koordinatörü Av. Kerem Dikmen’e sorduk. Dikmen, RTÜK’ün hukuka aykırı davrandığını belirterek KaosGL.org’a şu açıklamayı yaptı:
“Resmi tanıma göre kamu spotu RTÜK tarafından yayınlanmasında kamu yararı olduğuna karar verilen bilgilendirici ve eğitici nitelikteki video ve ses dosyalarını kast ediyor. Bunlar genelde dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanır ve kendi çalışma alanları ile ilgili olur. Bu çok büyük bir kapsam elbette çünkü hangi videolar kamu spotu olamaz sorusuna yanıt vermiyor. Biz bu yanıtı aslında RTÜK kanunun kendisinde buluyoruz. Kanun 8. maddesinde yayıncı kuruluşların yayınlarında izlemesi gereken ilkelerden bahsediliyor. Bu ilkeler şüphesiz kamu spotları için de bağlayıcı çünkü kamu spotu eğer bu ilkelere aykırıysa zaten yayıncı kuruluş açısından da 8. maddeye aykırılık oluşur. Buna göre yayınlar toplumda nefret duyguları oluşturamaz. Veya insan onuruna aykırı olamaz. Ya da ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez. Bunlar kanundaki ilkeler. Bu konuda uluslararası mevzuat da var. Ama yukarıda ifade ettiğim ulusal mevzuat ve ilkeler ve video içeriği dikkate alındığında kamu spotu olarak önerilmesi hukuka aykırı.”
2022 kamu spotu kararına dava açıldı
2022 ve 2023’teki Büyük Aile Buluşması tanıtım filmleri de kamu spotu olarak yayınlanmıştı. 2022’deki bu karara karşı Kaos GL’nin açtığı dava ise Danıştay’da. Av. Dikmen, dava ile ilgili süreci ise şöyle özetledi:
“Kaos GL'nin 2022'deki nefret mitingleriyle ilgili açmış olduğu idari dava reddedildi. Biz o davada o zaman üretilmiş olan videonun yayın ilkelerine aykırı olduğu nedeniyle kamu spotu olarak yaygınlaştırılması kararının hukuka aykırı olduğunu öne sürmüştük. İdare mahkemesi davamızı reddetmiş, buna yaptığımız istinaf başvurusu da bölge idare mahkemesi tarafından reddedilmişti. Bu kararı temyiz ettik. Temyiz incelemesi devam ediyor. 2025 yılı içerisinde bir karar gelmesini umuyoruz.”
Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, aile, siyaset, özel haber