02/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Gözde anlatıyor: “İş yerinde cinsiyet kimliği ya da cinsel yöneliminiz sebebiyle yargılanma ihtimalinizin olması, eşit haklara sahip olmadığımızın en gözle görünür yanlarından.”

“LGBTİ+’lar her gün iş yerinde her an fobiye uğrama riskiyle işe gidiyorlar” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Her geçen gün işsizlikle mücadele edilen Türkiye’de LGBTİ+’lar arasında işsizlik artıyor. İş bulamama, işten çıkarılma kaygısı, eşit olmayan hak ve ücretlerle çalışarak yaşam mücadelesi veren LGBTİ+’lar çalıştıkları yerlerde de fobiye ve mobbinge maruz kalıyor.

Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Evrim, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda LGBTİ+ öznesi olan hizmet sektöründe çalışan Gözde ile röportaj gerçekleştirdi. 25 yaşında, sosyoloji bölümü mezunu ve özel sektörde halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışan ve yaklaşık 1 senedir ise yönetimde görev alan Gözde, Evrim’in LGBTİ+ işçi olmak hakkındaki sorularını yanıtladı.

LGBTİ+’ların iş bulma ve işe alınma süreçlerine ilişkin gözlemlerini aktaran Gözde “Bazı iş kolları dışında LGBTI+’ların güvenli alanlarda çalıştığını düşünmüyorum. Yarı zamanlı çalışan arkadaşlarımdan, yönetici pozisyonundaki arkadaşlarım da dahil olmak üzere iş yerinde her an fobiye uğrama riskiyle her gün işe gidiyorlar” sözleriyle iş hayatında çalıştığı pozisyon fark etmeksizin fobiye maruz kalınabileceğinin altını çizdi.

Çalışma ortamında kendi ifadesiyle “kendini işinde kanıtladıktan sonra” açılan Gözde; açıldıktan sonra onlardan hoşlanma ihtimalime karşı önyargılar oluştuğunu, hala zaman zaman sohbetler esnasında “düzelebileceğini” ve “bunun bir heves olduğunu” söylediklerini paylaştı.

Her sektörde LGBTİ+’ların ayrım gözetilmeksizin, yetkinliklerine orantılı olarak işe alınması (geçiş aşaması olarak kota sistemi seklinde ilerlenebilir), yöneticilerin ve insan kaynakları uzmanların LGBTİ+ haklarına ilişkin eğitimler alması gerektiğini ifade eden Gözde’nin röportajının tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, çalışma hayatı
2024