03/11/2020 | Yazar: Ali Erol

Ekim ayının LGBTİ+’lar için gökkuşağı “köşe”leri Küçük Menderes, Antalya Ekspres ve Yeni Yaşam yazarlarından…

LGBTİ+’lar için Ekim ayı gökkuşağı “köşe”leri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gökkuşağının hakkını veren, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) selamı esirgemeyen, en azından homofobik nefret söyleminden medet ummayan pozitif “köşe”leri okumaya devam ediyoruz.

Ekim ayının LGBTİ+’lar için gökkuşağı “köşe”lerine sadece iki yerel ve bir ulusal gazetede denk geldik: Küçük Menderes, Antalya Ekspres ve Yeni Yaşam yazarlarından…

Küçük Menderes, Ümran Yalçın Gökboğa: “Her ne pahasına olursa olsun hak, hukuk…

İzmir Ödemiş yerelinden Küçük Menderes gazetesi köşe yazarı Ümran Yalçın Gökboğa, “Hukukun sigortası Anayasa Mahkemesi” başlıklı yazısında, Anayasa’nın 153. Maddesini hatırlatıyor, “her ne pahasına olursa olsun” hak ve hukuk savunusunun önemine dikkat çekiyor:

“Cumhuriyet Halk Partisi'ndensen Atatürkçüsün. Peki değilsen? Maazallah düşünmesi bile kötü… Kürtlerin yanında onları desteklemeye gör, hemen PKK'lı şablonunu yapıştırırlar. Bir iki başörtülü hanımla fotoğraf çektir, dincilikle yaftalanırsın. Ateistlerin haklarını savun, ateist ilan edilirsin. Transseksüel, LGBT'li arkadaşlarınla bir bardak çay içmeye gör, "Acaba o da onlardan mı?" derler.”

Antalya Ekspres, Aysun Şeremet: “Homofobi, anne babaların iyi niyetlerine engel olabilir”

Antalya Ekspres gazetesinden Uzman Klinik Psikolog Aysun Şeremet, “Cinsiyet ayrımcılığı” başlıklı köşe yazısında, cinsiyet ayrımı yapan bir kültürde yaşadığımıza dikkat çekiyor ve ayrımcı kültürün şekillendirdiği stereotiplerin çocuklar için tehlikeli olduğunu belirtiyor:

“Çocuklarınıza davranışlarınızın cinsiyetçi stereotiplerin dışında olmasını istiyorsanız, işe onlara verdiğiniz oyuncaklarla başlamak iyi bir yöntem olabilir. Bunun anlamı her iki cinse de hem oyuncak bebek hem de oyuncak kamyon ve tren vermektir. Anne babalar ayrıca çocuklarının oyunlarına karşı takındıkları tavırlara da dikkat etmelidirler. Oğlanların oyuncak bebeklerle oynamasını görmezden geliyorsanız, onlara oyuncak bebek almanın pek faydası olmaz. Onlara oyuncak bebek veriyorsanız, kızlara yaptığınız gibi bebekle oynamalarını teşvik etmeniz ve bebek yatağı, kıyafet, tabak bardak gibi oyuncak bebeğin aksesuarlarını da almanız gerekir. Bu, göründüğünden daha zor olabilir çünkü size engel olacak çok çeşitli faktörler söz konusudur. Arkadaşlarınız ve akrabalarınız sizin kadar açık fikirli olmayabilirler ve çocuğunuza daha geleneksel, daha stereotipik oyuncaklar alabilirler. Siz bir denge kurmak için onların almadıkları oyuncakları alarak durumu telafi edebilirsiniz. Akrabalarınız kızınıza sadece oyuncak bebek hediye ediliyorsa, siz de doğum günü için ona bir alet çantası alabilirsiniz. Eşcinsellik korkusu (homofobi), anne babaların iyi niyetlerine engel olabilir. Kültürümüzde erkeklerin heteroseksüelliği, sert, saldırgan ve duygusuz olma fikriyle yakından ilişkilendirilmiştir. Çocuğunuzun her iki cinsten arkadaşları olmasını teşvik etmek önemlidir. Oğlunuzun kızlarla oynamasında ya da kızınızın oğlanlarla oynamasında endişe edilecek bir şey yoktur.”

Yeni Yaşam, Ahmet Güneş: “Homofobi ve transfobiye karşı platformlar çoğalmalı…”

Yeni Yaşam gazetesinden Ahmet Güneş, “Görmek ve göstermek” başlıklı köşe yazısında, insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor:

“…Suruç Aileleri, Ankara Gar Katliamı Derneği (kapatılmış olsa da), Soma yakınları, Barış Anneleri, rantsal dönüşüme karşı oluşumlar, Beyaz Tülbentliler, göçmenlerle dayanışma, ekolojik dayanışma birlikleri, çocuk hakları, hapishanede ölüme terk edilenlerin dışarıdaki sesleri, iş cinayetleri, mesleki hastalıklar, kadın cinayetlerine karşı oluşturulan mücadele ağları, homofobi ve transfobiye karşı platformlar çoğalmalı. Çoğalmalı ki hesap sorma gücü her il ve ilçeden sokaklara kadar inebilmeli.”

***

LGBTİ+’lara selamı esirgemeyen, en azından homofobik nefret söyleminden medet ummayan “köşe”leri okumaya devam edeceğiz: “Hep kahır, hep kahır, hep kahır, hep kahır” nereye kadar…


Etiketler: medya
İstihdam