18/05/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, Defne Sarıöz’ün sunduğu Gökkuşağı Bülteni’nin konuğu oldu.

“LGBTİ’+lar kimseden hoşgörü beklemiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, Defne Sarıöz’ün sunduğu Gökkuşağı Bülteni’nde Diyanet’in nefret hutbesini ve sonrasında yaşananları değerlendirdi.

15 Mayıs tarihli programda Sarıöz Av. Dikmen’e “Türkiye’de özellikle LGBTİ+’lar söz konusu olduğunda, konu insan hakkı temelinden değil de hoşgörüden doğru ele alınıyor, bir hukukçu gözü ile bu durumu yorumlar mısınız” sorusunu yöneltti.

Dikmen bu soruya, “Bu mesele hoşgörü ile açıklanmaya çalışıldığında kişinin sahip olduğu haklarla ilgili kavrasallaşmadan uzaklaşmış olunur. Hoşgörü kelime anlamı itibariyle iyi bir iz bırakır aklımızda ama devletin yurttaşlarla iletişimi bazında düşündüğümüzde geçerli olan rejim hak rejimidir. Ve burada haklara atıf yapmayan belirsiz kavramlara başvurmak olmaz. Diğer yandan anayasaya göre tüm yurttaşlar eşittir, burada hoş gören ve hoş görülen arasında hiyerarşi de doğru değil. LGBTİ+’lar kimseden hoşgörü beklemiyor anayasadaki haklarını etkin bir şekilde kullanmak istiyorlar” yanıtını verdi.

“Eşitlik ayrımcılıkla mücadelenin en etkin aracıdır”

Avrupa ülkelerinde LGBTİ+ haklarının konuşulduğu programda Av. Dikmen ayrımcılık yasağı üzerine konuştu. “Anayasanın 10. Maddesi ‘herkes kanun önünde eşittir’ diyor Bu çok somut bir karar. Eşitlik ayrımcılıkla mücadelenin en etkin aracıdır. Anayasa ‘size eşit muamele edeceğim’i taahhüt ediyor” diyen Av. Dikmen Diyanet’in nefret hutbesinin bu açıdan ayrımcılık yasağına aykırı bir açıklama olduğunu hatırlattı.

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam