16/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Murat Köylü kamu ve özel sektör çalışanı LGBTİ+’ların durumunu anlattı.

“LGBTİ+’lar yarın işten atılacakmış gibi çalışıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’den Murat Köylü, Daktilo1984’ün Mutfakta Ne Var? podcasti için Meltem Suat’a konuştu. Türkiye’de Kamu ve Özel Sektör Çalışan LGBTİ+’ların Durumu 2023 raporları hakkında konuşan Köylü, LGBTİ+’ların çalışma hayatında karşı karşıya kaldığı zorlukları anlattı.

Köylü, kamuda çalışan LGBTİ+’ların kimliklerini gizlediklerini vurgulayarak, “Kamuda çalışan LGBTİ+’lar aslında devletin patron olduğu kurumlarda çalışıyor. Devlet, doğrudan uluslararası insan hakları sözleşmelerine, iş kanununa ve kendi anayasasına uyan koşullar yaratmak zorunda. Ama bu baskı ortamında tam tersine kamu kurumlarında çalışan LGBTİ+’lar kendilerini daha fazla baskı altında hissediyor. Kamuda çalışan LGBTİ+’lar kendi kimliklerini hedef alsın ya da almasın nefret söylemleri duyuyorlar. Mevcut hükümetin düşmanlaştırdığı LGBTİ+’lar “Yarın işten atılacakmışım gibi çalışıyorum” diyor” dedi.

Özel sektörde çalışan LGBTİ+’lar açısından durumun farklılık gösterdiğini belirten Köylü, ”LGBTİ+’ların baskı altında çalışması verim kaybına yol açıyor. Özel şirketler de bunu tercih etmedikleri için kendi politikalarına LGBTİ+ kapsayıcı düzenlemeler ekliyor” ifadelerini kullandı.  

Tıklayın-“İş akdinde toplumun genel ahlakı gibi ifadeler yer alıyor”

“Hükümetin bayrağını taşıdığı LGBTİ+ kampanyasına bazı şirketler de katıldı”

Köylü, LGBTİ+’ların zorbalıkla geçirdikleri bir eğitim hayatının ardından iş hayatına atıldıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Zaten bir-sıfır yenik başlıyorlar. LGBTİ+’lar için kamuda çalışmak bir sorun, özel sektörde çalışmak başka bir sorun anlamına geliyor. İşe alım süreçlerinde insanların norm içi mi norm dışı mı olduğu kontrol ediliyor. Hükümetin bayrağını taşıdığı LGBTİ+ kampanyasına bazı şirketler de katıldı.”

Tıklayın- “Hükümetin açık düşmanlığı, beni her an işimden edileceğim korkusuna sürüklüyor”

“LGBTİ+’lar gelecek endişesinin ve yoksulluğun ortasında yaşıyor”

LGBTİ+’ların ekonomik krizden nasıl etkilendiğini de değerlendiren Köylü, “LGBTİ+’lar en kolay gözden çıkarılan grup. İşten birisini mi çıkaracaksın gey çalışanı çıkar. Birisinin maaşını mı kısacaksın trans çalışanın maaşını kıs. LGBTİ+’lar, bir gelecek endişesi ve an be an var olan yoksulluğun içinde yaşıyorlar” diye konuştu.

Köylü, LGBTİ+’ların iş hayatında yaşadığı sorunların çözülmesi için hem hükümet yetkilileri açısından hem şirketler açısından kapsayıcılığın dile getirilmesinin, çalışanların durumlarıyla ilgili veri toplamanın ve bunlara göre politika düzeyinde hayat bulması gereken çözüm önerileri çıkarmanın gerektiğini vurguladı.  


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam