05/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

14 Mayıs’ta sandıklardan çıkacak açık kimlikli LGBTİ+ milletvekili adaylarını konuşmadan önce LGBTİ+’ların siyaset sahnesindeki mücadelelerini hatırlamaya devam.

LGBTİ+’ları Meclis’e taşıyacak adımlar: AKP’nin tarihi nefret tornistanı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

14 Mayıs’ta gerçekleşecek 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Türkiye’de LGBTİ+’ların siyaset sahnesindeki ilk adımlarını hatırlatmaya devam ediyoruz.

Seçim çalışmasını LGBTİ+ nefretiyle yürüten Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) on beş yıl öncesinde izlediği politikayı gözler önüne serecek 17 Mayıs 2008 tarihli Sabah haberi, “AK Parti’li Üskül’den eşcinsellere destek” başlığını taşıyor.

Kaos GL Derneği’nin, Anti-Homofobi İnisiyatifiyle birlikte 2008’de “İnsan Hakları ve Ayrımcılık” temasıyla düzenlediği 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın başladığını duyuran haber; 2007 Genel Seçimleri'nde AKP Mersin milletvekili, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün etkinliğe katılarak yaptığı konuşmayı aktarıyor.

AKP’li Üskül: “Hakkınızın ihlal edildiği durumlar olursa adresimiz belli bize başvurabilirsiniz”

Haber şöyle: “Toplantıda kısa bir konuşma yapan Üskül, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, ‘Hukuk devletinde hiçbir yurttaş herhangi bir nedenle ayrımcılığa uğramaz. Hakkınızın ihlal edildiği durumlar olursa adresimiz belli bize başvurabilirsiniz’ dedi.”

2015’ten bu yana LGBTİ+ Onur Yürüyüşlerini yasaklayan, sistematik olarak nefret söylemi üreten ve bu söylemi politikalarıyla yükselten AKP’nin bir vekilinin o tarihlerde iktidarın, LGBTİ+’ların insan hakları ihlallerini bildirebileceği bir adres olduğunu söylemesi nefret tornistanına güçlü bir örnek daha…


Etiketler: insan hakları, medya, siyaset
İstihdam