17/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Açık kimlikli LGBTİ+ milletvekili adaylarını konuştuğumuz bugünden 2004’e gidelim. Öner Ceylan Türk Ceza Kanunu tasarısı için Meclis’te, komisyon üyesi CHP vekili Orhan Eraslan’la görüşüyor.

LGBTİ+’ları Meclis’e taşıyacak adımlar: Lubunyalar TCK için Meclis’te Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 19 Mayıs 2013, Homofobi Karşıtı Buluşma, Ankara

14 Mayıs’ta gerçekleşecek 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Türkiye’de LGBTİ+’ların siyasetteki mücadelelerini hatırlatmaya devam ediyoruz. Bugün, 2004’te Meclis’te yasalaşan ve 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu yapım aşamasında LGBTİ+’ların Meclis ziyaretine dair bir habere bakalım.

25 Mayıs 2004 tarihli, Cengiz Uysal imzalı Sabah haberi “Eşcinseller de TBMM'den ‘pozitif ayrımcılık’ istedi” başlıklı. Lambdaİstanbul’dan Öner Ceylan, Türk Ceza Kanunu tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamlayan alt komisyonun üyesi CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'la görüşüyor.

“Tüm kesimlerin görüşlerinin önyargısız olarak dikkate alınması”

Grup sözcüsü Ceylan’ın, Ayrımcılık suçuna “cinsel yönelim” ayrımcılığının da eklenmesi gerektiği söylediği görüşme, bugün LGBTİ+’lara yönelik nefret haberleriyle bildiğimiz bir zamanların Sabah gazetesine yansıyan detayları şöyle:

“Lamda İstanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi üyesi bir grup gay, lezbiyen ve travesti, TBMM'ye giderek ‘itilip kakılmalarını önleyecek’ yasal düzenlemeler istedi. LAMBDA üyeleri, Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamlayan alt komisyonun üyesi CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ı ziyaret ederek, önerilerini dile getirdiler. Girişim Sözcüsü Öner Ceylan, tasarıdaki ayrımcılığı yasaklayan maddelerde korunma altına alınan kesimler arasına eşcinsellerin de konulmasını istedi.

“Eşcinsellere yönelik suçların indirime tabi olmaması ve eşcinselliğin tahrik nedeni sayılmaması gerektiğini kaydeden Ceylan, teşhircilik suçunun da kılık-kıyafet ve davranış biçimleri nedeniyle yaptırıma uğrayan eşcinselleri kapsamayacak biçimde düzenlenmesini önerdi.

“Bu arada, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da adı bir kaçırılma olayına karışan travesti Hülya ile söz alan diğer eşcinseller, normal bir işte çalışmak, farklı işleme tabi tutulmamak istediklerini belirterek, ‘itilip kakılmak istemiyoruz, seks işçiliği yapmak istemiyoruz’ diye konuştular.

“CHP'li Eraslan ise, alt komisyonun TCK tasarısı üzerindeki çalışmalarını bitirdiğini, alt komisyona, eşcinsellerin önerilerini de ileteceğini söyledi. TCK’nın 78 yıl sonra değişeceğini vurgulayan Eraslan, tüm kesimlerin görüşlerinin önyargısız olarak dikkate alınmasını istediklerini belirtti.


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam