18/05/2023 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’ları hedef gösteren Cuma Hutbesine karşı açıklama yapması gerekçe gösterilerek “kamu görevlisine dini inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması nedeniyle görevinden dolayı hakaret” iddiasıyla yargılanan Ankara Barosu yönetimi beraat etti.

“LGBTİ+’ların onurunu kırıcı açıklamayı mahkemeniz dikkate almalıdır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sibel Yükler’in Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) için hazırladığı habere göre Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef gösteren 2020 tarihli Cuma Hutbesine karşı açıklama yapan dönemin Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında görülen davanın karar duruşmasını 50’den fazla avukat, baro temsilcileri ve uluslararası gözlemciler izledi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada savcı, dönemin Ankara Barosu yönetiminden 11 avukatın TCK 125/1.3. ve 4. maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmasını ve cezanın sonucu itibariyle TCK 53. maddenin ayrı ayrı uygulanmasına karar verilmesini talep etmişti.

Eski Ankara Barosu başkanı ve dönemin yönetim kurulu üyelerinin “kamu görevlisine dini inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması nedeniyle görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada, 11 avukatın beraatine hükmedildi.

Duruşmanın seyri

Dün (17 Mayıs 2023) beşinci celsesi görülen davada, her iki tarafın da vekilleri ve sanıklar, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyan ve savunmalarını sundu.

İlk olarak söz alan Ali Erbaş vekili, dönemin baro yönetiminin yalnızca ayetleri okuyarak kamu görevini yerine getirdiğini söylediği Erbaş’a hakaret ettiğini iddia etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Erinç Sağkan’ın da aralarında bulunduğu avukatlar, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın toplumun bir kesimi olan LGBTİ+’ların COVID-19 virüsü döneminde hedef alınarak ötekileştirildiğini ve hedef gösterildiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanı’nın görevinin Anayasa’nın 136. maddesi ile sınırlandırıldığını hatırlatan avukatlar, Erbaş’ın dini inancına ve kamu görevine değil, kamu görevini aşmasına eleştiri sunduklarını ifade ederek, mütalaaya aykırı olarak Erbaş’ın kamu sınırını ve görev sınırını aştığını vurguladı.

Söz alan eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıcı Rıza Türmen, davanın ifade özgürlüğü kapsamında beraatle sonuçlanmasını belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu açıklamanın LGBTİ+’ların can güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte olduğunun altını çizdi.

Esas hakkındaki mütalaanın söz konusu açıklamayı ifade özgürlüğü kapsamına alacak şekilde hazırlanmasına rağmen hakaret suçundan ceza istemesini şaşırtıcı bulan müdafiler, beraat kararı verilmesini talep etti.

Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu da bu dava özelinde tüm baroların yargılandığını belirterek, kamu görevi yerine getiren avukatlar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıklara yüklenen fiilin suç oluşturmadığına kanaat getirerek, sanık avukatların ayrı ayrı beraatine hükmetti.

İzmir Barosu yönetimi geçtiğimiz ay beraat etmişti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın hedef gösteren hutbesinin ardından İzmir Barosu da ayrımcılık yasağını hatırlatarak nefret söylemini eleştirmişti. Baronun o dönemki başkanı Av. Özkan Yücel ve on yönetim kurulu üyesinin “dini değerleri alenen aşağılama” iddiasıyla cezalandırılmaları istendi.

Davanın ilk duruşması tam da hutbenin yıldönümünde, 24 Nisan 2023 tarihinde İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Antalya, Ankara, Muğla, İzmir, Bursa, Aydın barosu yöneticilerinin yanı sıra avukatlara yöneltilen suçlama konusunda uzman görüşü hazırlayan Lawyers for Lawyers heyeti, Paris, Nice ve Bologna Barosu temsilcileri de takip etti. Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, hukukçulara isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek haklarında beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de aynı gerekçeyle yargılanan bütün avukatların ayrı ayrı beraatine karar verdi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, din/inanç, siyaset
2024