26/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı raporuna göre, psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu belirten LGBTİ mültecilerin sayısı oldukça yüksek.

“LGBTİ mültecilerin sağlık hakkına erişimdeki temel sorunlarından biri dil engeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Geoff McFetridge

Türkiye’deki mülteci LGBTİ’lerin temel hak ve hizmetlere erişimlerinde yaşadıkları ihlalleri ortaya koyan Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapor, mültecilerin sağlık hakkı ihlallerine dikkat çekiyor.

Rapor mülteci LGBTİ’lerin sağlık hakkına erişimde en sık yaşadıkları sorunun dil engeli ve yaşanılan şehirdeki tedavi imkânlarının azlığından kaynaklandığını söylüyor.

Dil bariyeri ve uzman doktor yetersizliği

“Dil engeli nedeniyle doktor ile yetersiz iletişim kurulması zaman zaman yanlış tedavi uygulanmasına yol açıyor” diyen rapor, çoğu zaman hastane ve randevu prosedürü bilinmediği için ciddi sağlık sorunlarının varlığı söz konusu olsa dahi tedavi olamadıklarına dikkat çekiyor.

Mülteci LGBTİ’lerin yaşadıkları şehirdeki tedavi imkânlarının yetersizliği ve uzman doktor eksikliğinin trans geçiş sürecinde yaşanan komplikasyonlar söz konusu olduğunda ciddi hayati riskleri beraberinde getirdiği de vurgulanıyor.

Psikolojik desteğe ihtiyaç yüksek!

Rapor, sağlık hakkına ilişkin bir diğer çarpıcı noktayı görüşmeciler arasında psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu belirten kişi sayısının yüksekliği olduğunu belirtiyor: “Menşei ülkede yaşanan şiddet, taciz, tecavüz, işkence ve tehdide ek olarak Türkiye’de gündelik bazda yaşanan dışlanma, ayrımcılık ve şiddetin LGBTİ mültecilerde yarattığı psikolojik tahribat nedeniyle psikolojik desteğe duyulan ihtiyaç, sağlık hakkına erişim konusunda en yoğun dile getirilen nokta olarak dikkat çekmekte. Kurumlarla ilişkiler söz konusu olduğunda İl Göç İdaresi Müdürlükleri’nde (İGİM) cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden dolayı görevli memurun olumsuz tavrına maruz kaldıklarını belirten görüşmeci sayısı da dikkat çekici düzeyde olmuştur. Görüşmeciler özellikle kayıt sırasında ve imza günlerinde görevlilerin kendilerine bağırdığını ve aşağıladıklarını belirtmişlerdir.”

 “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret