27/04/2023 | Yazar: Defne Güzel

LGBTİ+ örgütlerinin temel işlevlerini yerine getirebilmesine dönük proje başvuruları oldukça kısıtlı. Örgütler bu sebeple temel işlevlerini yerine getiremiyor, ayakta kalmakta zorlanıyor.

LGBTİ+ örgütleri acil ihtiyaçlarını karşılayamıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

12-13 Nisan tarihlerinde donör davranışlarını değerlendirmek için bir araya gelen LGBTİ+ örgütleri iki günlük programda fon kuruluşlarıyla olan başvuru, uygulama, iletişim ve raporlama aşamasında yaşanan zorlukları konuştu.

Ankara’da gerçekleşen donör davranışlarını izleme toplantısına Kaos GL, AKGD, SPoD, GALADER, 17 Mayıs, HEVİ LGBTİ+, Özgür Renkler, Muamma LGBTİ+, ÜniKuir, Genç LGBTİ+, Kırmızı Şemsiye ve Pembe Hayat derneklerinin kaynak geliştirme sorumluları katıldı. Toplantıda fon kuruluşlarıyla yaşanan sorunlar başvuru, uygulama, iletişim ve raporlama aşamalarında ayrı ayrı değerlendirilirken sorun alanları ve yapılacaklar da konuşuldu.

LGBTİ+ örgütleri acil ihtiyaçlarını karşılayamıyor

Başvuru aşamasında yaşanan zorluklara ilişkin dikkat çeken unsurlar şöyleydi:

  • LGBTİ+ örgütlerinin temel işlevlerini yerine getirebilmesine dönük proje başvuruları oldukça kısıtlı. Örgütler bu sebeple temel işlevlerini yerine getiremiyor, ayakta kalmakta zorlanıyor.
  • Yaşanan deprem süreciyle beraber fon kuruluşları desteklerini bu alana ayırırken LGBTİ+ örgütlerinin afet alanında çalışabileceğini ön görmüyor. Öte yandan afet alanında çalışan örgütlere verilen hibeler kapsamında hayata geçirilen desteklerden de LGBTİ+’lar faydalanamıyor.
  • Proje başvurularında aranan finansal yeterlilik ve yıl şartı sebebiyle LGBTİ+ örgütleri başvurulardan yararlanamıyor. LGBTİ+ örgütlerinin varlığına olan ihtiyaç, örgütlerin çalışma alanları dolayısıyla fonlara erişimlere yaşadığı sıkıntı düşünüldüğünde LGBTİ+ örgütlerinin kuruluş yıllarının ve finansal yeterliliğinin yapıcı bir biçimde ele alınması gerekiyor.

Toplantının uygulamada yaşanan sorunlara ilişkin gerçekleşen oturumunda ise örgütlerin kendi özkaynaklarının oldukça kısıtlı hatta kimi zaman da olmadığı vurgulandı. Buna rağmen örgütlerden özkaynak yaratmasını ve bu kaynakla harcama yapmasını isteyen donörlerin dernek çalışmalarına esneklik kazandırmadığının da altı çizildi. Öte yandan artan fiyatlarla beraber örgütlerin kısa zaman için elde ettiği ve devamı gelmeyen küçük hibelerin de değişim ve etki önünde bir engel yarattığı dernekler tarafından belirtildi.

Bir diğer konu ise donörlerle kurulan iletişime yaşanan zorluklardı. Dil bariyerinin fon kuruluşlarıyla yarattığı iletişim zorluğu bu oturumun dikkat çekici başlıkları arasında yer alırken donörlerin LGBTİ+ kapsayıcı olmayan dillerinin de LGBTİ+ örgütlerini iletişimde zorladığı tespit edildi. Raporlamada yaşanan sorunlara ilişkin en temel çerçeve ise donörlerin yıllardır Türkiye’de derneklere fon vermesine rağmen Türkiye’deki muhasebe mevzuata hala tam olarak adapte olamamış olmasıydı.

LGBTİ+ örgütleri donör davranışlarının takipçisi olacak

Toplantının “yapılacaklar” kısmında LGBTİ+ örgütleri bir araya gelerek donör davranışlarını izleyeceklerini belirtti. Öte yandan donör kuruluşların ülkelerinde bulunan LGBTİ+ örgütleriyle de iletişim halinde olacak örgütler şu başlıkları hayata geçirecek:

  • Donörlerden proje değerlendirme sürecine ilişkin şeffaf bilgi talep edilecek.
  • Donör kuruluşların sözleşmelerine geri bildirim verilecek.
  • Donörler LGBTİ+ kesişiminde fonlar yaratılması hususunda teşvik edilecek.

Toplantıya katılan LGBTİ+ Örgütleri donör davranışlarını izleme çalışma grubu kurmaya ve birlikte çalışmaya karar verdiler. Donör davranışlarını izlemeye yönelik deneyimlerini hak temelli çalışan stk’larla paylaşmaya ve bu alanda savunuculuk yapmaya devam edecekler.


Etiketler: yaşam
nefret