20/01/2015 | Yazar: Kaos GL
LGBTİ örgüt temsilcileri homofobi ve transfobi karşıtı hareketin 2014 yılını değerlendirdi.

LGBTİ örgüt temsilcileri homofobi ve transfobi karşıtı hareketin 2014 yılını değerlendirdi.
Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin yürüttüğü “Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu” projesinin Pembe Hayat tarafından örgütlenen danışma kurulu toplantısında LGBTİ örgüt temsilcileri LGBTİ’lerin 2014 yılını değerlendirdi.
“2014’te LGBTİ hareketi yerellere yayıldı”
Evren Çakmak, Kaos GL: 2014 yılını Gezi sonrasındaki yıl olarak tanımlamak kolay. 2014 LGBTİ hareketi için önemli bir yıl oldu. Şimdiye kadar üzerinde çalıştığımız bütün konularda ve alanlarda gelişmeler yaşandı. 13 yeni LGBTİ oluşumu kuruldu. Coğrafi dağılım açısından hareket yerellere daha çok yayıldı. Yerel örgütler arasında farklı iletişim kanalları oluştu. 2014’in ikinci yarısında yaz ve sonrası dönemde, geçen yıl oluşan enerji kurumsallaşmaya meyletti gibi gözüküyor.
Tuna Şahin, Mersin 7Renk: 2014 yılı Mersin yerelinde LGBTİ hareketin güçlendiği bir yıl oldu. Yerel yönetimlerle ilgili olarak yürütülen çalışmanın olumlu yansımaları oldu. 1992’de bu yana trans kadınların maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılık görülmüyordu. 2014 yılında, maruz kaldığımız transfobik şiddetin görünür olmasını sağladık. Dernek üyelerimize yönelik yapılan saldırılar, polis şiddeti, çeteleşmelerin görünür olması bugün çeteleşmenin önünü tıkadı. Yenişehir bölgesinde çalışan arkadaşlarımız açısından şiddetin görünür olması ve bunun engellenmesine neden oldu. Kolluk kuvvetleri artık geçmişteki kadar şiddetli değil, Kabahatler Kanunu ile ilgili cezalar neredeyse durduruldu. Ayrımcılık Karşıtı Platformu ile ilgili Mersin yerelinde yaptığımız çalışmalar sivil toplumla ilişkimizi güçlendirdi. Kadın hareketiyle, insan hakları hareketiyle ilişkilenmemize katkı sağladı. 26 sivil toplum örgütünden oluşan Mersin Ayrımcılık Karşıtı Platformu ile ortak hareket edebiliyoruz. 2014 yılı LGBT örgütlenmelerin güçlendirmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu ile kurduğumuz ilişki Mersin yerelinde olumlu yansıyor.
Ege LeGeBiT: 22 Eylül’de ilk etkinliğimizi yaptık. Feminizm, türcülük karşıtı ve ırkçılık karşıtı bir LGBTİ öğrenci topluluğu için başvurumuzu yaptık. Kampüs içinde örgütlenme açısından önemli. Bizim okulumuzun dağınık bir kampüsü var. Bu yüzden farklı kampüslerle işbirliğin, arttırmak istiyoruz. Siyah Pembe Üçgen ile birlikte ortaklaşarak çalışıyoruz. Hem bürokratik engellerin aşılmasında hem de güçlendirme açısından Siyah Pembe Üçgen ile İzmir yerelinde dayanışıyoruz.
İlker Çakmak, İstanbul LGBTİ: İstanbul’dan birçok aday oldu. Şişli, Kadıköy ve Beşiktaş belediyesi adayları danışman olarak istihdam ediyor. Ankara’ya meclis eylemini yerel yönetimler destekledi. Aynı zamanda Şişli Nelediyesi LGBTİ’lere destek veriyor. Bunun yanında kültür sanat etkinliklerimize mekansal destek veriyor. İstanbul yerelinde Trans Misafirhanesi birçok insanı bir araya getirdi. Defile trans misafirhanesini güçlendiren bir etkinlik oldu. Misafirhanede sadece Türkiyeli LGBTİ’lere değil aynı zamanda göçmen ve mülteci sığınmacılara destek veriyoruz. En çok konuşmak istediğimiz konu ise, kendi içimizde şiddet olduğunu düşünüyoruz.
Cihan Hüroğlu, SPoD LGBTİ: Belediyelerle çalışmalar aslında parti genel merkezin üzerinden baskılarla arkadaşlarımızın destekleriyle oldu. Parti merkezleriyle iletişimiz olmadan, belediyelerle olmadı. Meclise çok fazla gittik, parlamento ile ilişkiler kurduk. Dernek olarak uzman eğitimleri, öğretmen eğitimleri gibi eğitimleri organize etmeye çalışıyoruz. Genellikle uzman eğitimlerine ulaşmak bizim açımızdan önemli olduğunu düşünüyoruz. Başka örgütlerle de hali hazırda yapıyor ama biz SPoD olarak avukat eğitimlerine ağırlık vermek istiyoruz.
“LGBTİ aileleri de görünürlüğünü arttırdı”
Günseli Dum, LİSTAG: Gezi’de LGBTİ’ler görünür olduğu gibi aileleri olarak biz de görünür olduk. Gittiğimiz şehirler arttı. Çok fazla şehirde etkinlik organize etmeye başladık. Gittiğimiz her şehirde birkaç aileyle ulaşıyoruz, bugün bine yakın aileye ulaşmaya başladık. Yeni aile grupları oluşturduk. Yeni kitap oluşturduk. Kürtçe kitap çıktı. Görme engelliler için Kürtçe ve Türkçe kitaplar hazırlandı. LİSTAG açısından yerel yönetimler konusunda en önemli bir çalışmalardan biri de Denizli belediyesi gibi Ak Partili bir belediye bizi kabul etmesi oldu. Belediye içinde gösteri yapıldı. Bu sene Denizli Belediyesi’nde 2 bin kursiyere film gösterimi yapılacak. İmam hatip okullarında rehber öğretmenlere film gösterimi yapıldı. İlahiyat alanında çalışan uzmanlarla bir araya gelmeye çalışacağız. LİSTAG 2014 yılı içinde dernekleşmeye karar verdi. LİSTAG grubu olarak kendi kapasitesimizi güçlendirmeye yönelik eğitimler alıyoruz.
Sertan, Lambdaistanbul: Biz stajer programına başladık. Onarım terapisi alanında yayınları Türk Psikologlar Derneği’nin gündemine getirmesini talep ettik. Bu kitapların toplatılmasını istiyoruz. Onur Yürüyüşü’ne katılım çok olumlu bir gelişme oldu. Lambda yaz aylarında Taksim’den çıktı. Lambda 3-4 ay boyunca yer bulamadık. Bu yüzden Taksim’den çıkmak zorunda kaldık. Kadıköy Belediyesi’nde kent meclisine Lambdaistanbul arkadaşların katılımıyla katılmaya başladık. Komisyon kurmaya başladık. LİSTAG ile birlikte açılma toplantıları gidiyor. Ne kadar çok kabul edilirsek edilelim sistem eleştirisi yapmamız gerekiyor. Mültecilik alanında danışma hattı kurmak istiyoruz. Tek konumuz LGBTİ olmamalı, diğer ezilenlerle de bir araya hazırlamak istiyoruz.
Cihan, Antakya LGBTİ: Pembe gün etkinliğinde ilk kez görünür kazandık. Oluşumuzdaki bireyler genelde öğrenciler oluyor. LİSTAG ve Benim Çocuğum filmi, aynı zamanda Dikkat Okulda Trans Var filmi gösterildi. LGBTİ mücadele tarihi sunumu yaptık. LGBTİ hareket olarak dayanışma platformu gökkuşağı koalisyonu sayesinde destekleriyle oluyor. Geçen sene etkinlikler ve bu sene 20 Kasım etkinlikleriyle desteklendi etkinliklerimiz. Koalisyon yerel etkinlikleri bizi güçlendiriyor.
Mehmet Ali, Çukurova, Gökkuşağı Kulübü: Kulübümüz kasım ayında onaylandı. Genel kurulumuzu ikinci dönemde yapacağız. Etkinliklerimize de ikinci dönemde başlayacağız. Tüzüğümüzde toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ibareleri bulunuyor. 2014 yılı kurulma süreci olarak gelişti. 2015 bahar döneminde eğitim ve etkinlik çalışmalarımız olacak. 2015 yılında iletişim, tıp fakültesi gibi üniversitelerden öğrencilerle dayanışarak etkinliklerimizi öreceğiz.
“Yoldaşlaşarak örgütlenmek ve büyümek…”
Ozan Uğur, Antep Zeugmadi ve Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı İnisiyatif: Birbirimizi tanımadan yapacağımız işlere bakıyor olmamız gerekiyor. Dernekleşme tartışmayı yapıyorken, ama bir yandan da kurumsallaşmadan dernekleşmenin bir sorun olabileceğini düşünüyorum. Zeugmadi olarak yeniden dernekleşmeyi gündemimize alıyoruz bu dönemde. Tam da birbirinizi tanımadan ve yoldaşlık ilişkimizi kurmadan bir dernekleşmeye girersek, bizden sonraki örgütlenmenin önüne geçeriz. Antep’te bahar aylarında yerel gazetelerin üzerinden röportaj yılın haberi seçildi. 1 Eylül’de Zeugmadi kuruluş yıldönümü düzenledi. Kaos GL’den Yıldız Tar ve Ali Erol katıldı. Barış talebimizi yineledik. Bunun dışında Zeugmadi toplantılarına devam ediyor. Irkçılılığa ve homofobiye karşı bir projemiz var. Irkçılığa ve heteroseksizme karşı nasıl bir örgütlenme olabilir sorusuna yanıt bulmaya çalışıyoruz.
Kars’ta bir süredir durgunluk yaşıyoruz. Fakat bu sene yerel seçimlerde belediyeye giren, HDP’denkadın bir arkadaşımızla görüşmeye başladık. Belediye meclisi üzerinden bir şeyler yapabilir miyiz diye konuşmaya başladık. Kars’ta gene film gösterimlerine başlayacağız.
Can, Eşit Şerit: Topluluk değiliz ama başvurumuzu tamamlayacağız. 1 Aralık Dünya HIV/AIDS günü dolayısıyla standımız kapatıldı, okulun kapısında yapmaya başladık. Aktivist geçmişi olan insanlar değiliz, daha çok dayanışmaya ihtiyacımız var. Siyah Pembe Üçgen ile dayanışma içinde etkinlikler yapıyoruz. Bunun yanında İzmir yerelinde ayrımcılığa karşı gökkuşağı koalisyonuna benzer bir koalisyon kurduk.
Ali, Amed Keskesor LGBTİ: Roşin Çiçek davasının sonuçlanması bizim açımızdan önemliydi. Newroz’da, 1 Mayıs’ta, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Günü’nde, 20 Kasım’da alanlardaydık. Elimizden geldiği kadar etkinlikler yapmaya çalıştık.
Gözde Demirbilek, LeGeBiT: Resmi kulüp olmak için 3 senedir değerlendirilmeyen başvurular yapıyoruz. 3. “Ege’de Varım” yürüyüşü organize ettik. Tıp fakültesinden ve diğer fakültelerinden arkadaşlar bize ulaşmaya çalıştılar. Genelde edebiyat fakültesinden arkadaşlar bize ulaşmaya çalışıyor. Bu yürüyüşten sonra, değerlendirmeye alınmamasıyla, destek artıyor ve sürekli temel kavramlar atölyesi yapıyoruz.
Berk İnan, Trans Erkek Kültür Platformu: 2013’te başladı. Rüzgar Erkoçlar’ın ifşa sürecine paralel olarak bilgi bankası oluşturmuştuk. Trans erkeklerin sosyalleşmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Yerellerde trans erkekler aktivizmini yapmaya sunum yapmaya başlıyor. Yerel örgütlerde trans erkeklerin görünürlüğü artmaya başladı. Trans erkek aktivistlerin güçlendirilmesini talep ediyoruz. Bu sene Onur Yürüyüşü’nde trans erkekler ilk kez bir arada ayrıca yürüdüler. Pankartın arkasında 40 tane trans erkek katıldı. Trans bayrağının arkasında eğlendiler. Lubunya hareketinin dışında, işlemiş süreci, erkekliği ile övünmek isteyen, feminist olmayan bir erkek kitlesi geliyor, bunlara hareketin değerlerini anlatmak gerekiyor. İç eğitim süreci, güçlendirme faaliyeti devam ediyor gibi düşünüyorum. Birbirimizi güçlendiriyoruz. Pratiğe dönük ihtiyaçlar karşılanıyor, trans geçiş sürecine ilişkin destek veriliyor. Daha informel bir şekilde gelişiyor süreç, dernekleşme ile fikirler var. Ama şu an için erken bir adım olduğunu düşünüyoruz.
Hasan, Antalya Pembe Caretta: Yerellerde onur yürüyüşleri yapmaya başladık. 2013 yılında 13 kişi yürüdük. LİSTAG ile iki kez film gösterdik. Bu sene transların evlerine gittik tek tek. Bu sene katılan arkadaşlarla 2014’te 400 kişi yürüdük. Atölyeler düzenledik. Yeniden güçlenmeye çalışıyoruz.
Sercan, Queer Adana: iki büyük etkinlik yaptık. Trans erkek belgeselinin gösterimini yaptık, 20 Kasım etkinliklerini gökkuşağı koalisyonu ile birlikte yaptık. Eğitim-Sen’den çok büyük destek oluyor. Çok fazla sivil toplum örgütü ile iletişim kurduk, homofobi ve transfobi konusunda eğitim çalışmalar yapmaya başladık. Film gösterimleri yapıyoruz. Çukurova Üniversitesi’nde Gökkuşağı Kulübü kurulma sürecinde çok fazla destek olduk. Ortak çalışma alanlarına girdik. Ağ kurduk, 1 Aralık Dünya HIV/AIDS gününde stand kurduk. Queer Adana olarak 2014’te dernekleşme sürecine de girmeye karar verdik. Dernekleşip daha ciddi çalışmalar yapmak istiyoruz. Hukuki destek öncelikli olarak, ortaklaşa çalıştığımız avukatlarla birlik çalışmak istiyoruz. 2015 hedeflerimizden bir tanesi dernekleşmek.
“Pembe cezaevi sürecine girildi”
Buse Kılıçkaya, Pembe Hayat: Pembe cezaevi sürecine girildi. Devlet ilk kez cezaevi algısıyla transları tanıdı. Önemli gelişmelerden biri ilk kez meclisten bir açıklama ile oldu. Dilek İnce kıyafet bankası kuruldu. Cezaevindeki mahkum translara destek sağlandı. Trans erkeklerin ve kadın görünürlüğü arttığını düşünüyorum. Gerek onur haftası etkinliklerinde gerek trans erkeklerin trans bayrağı arkasında yürümesi önemli mutlu eden bir etkinlikti. Trans kadınların yardımlaşma kampanyası yürütüyor olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Cezaevindeki trans kadının yasal destek alması, kartopu, kart cezaları gündemimizde idi. Önemli gündemlerden bir tanesi de trans yazarların kendisini gösteriyor olması. Belediyelerde çalışan transların görünür olması çok önemli idi. Okyanus, Figen, Mehtap ve Denizli’deki mülteci intiharı üzerine konuşmamız lazım. Çeteler konusunda dernekler baş başa bırakılıyor. Pembe hayat derneği çetelere karşı kuruldu zaten. Bütün örgütlerin bu sürece destek olması gerekiyor.
Loren Elva, Dersim Roştiya Asme LGBTİ: 2014 şubat ayında kuruldu. Seçim sürecinde alanlara çıktık. Dersimde Munzur festivalinde onur yürüyüşü düzenledik. Biz de bu yıl ilk kez düzenledik. Bir hafta boyunca sürekli tehdit edildik, yürütmeyeceğiz denildi, standa saldırı girişimi düzenlendi. 500 kişi yürüdüğümüz için kimse saldırmadı. Dersimli LGBTİ’lere dışarıdan gelen insanlar muamelesi yapılıyor.
Emir Çoban, Malatya LGBTİ: Örgütlendiğimiz andan itibaren, polis şiddetine maruz kalıyoruz. 2014 yılında haziran ayında LİSTAG ailelerinin katılımıyla birlikte bir onur yürüyüşü düzenledik. Aynı zamanda demokratik toplum platformu bileşeniyiz. Roboski’ye gittik. Kobane’den gelen insanlarla bir dayanışma içindeyiz. Malatya’da birtakım sıkıntılarımız var, avukat bulamıyoruz. Kimse ilgilenmek istemiyor. Ev baskınlarımız var. 7 tane ev kapatıldı. 16 tane ev açıldı. Keyfi gözaltılar var. Bizim arkadaşımız annesiyle babasıyla birlikte giderken, içinden alıp, karakola götürdüler. 14 Şubat 2015’te homofobi ve transfobi karşıtı Anadolu ve Kürdistan buluşması gerçekleştireceğiz.
Tolga Uyanık, Morel Eskişehir: Belediyenin içinde eşitlik birimi kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz. bu platform kurulduğunda bir çok kuruma geçecekti. Bu platforma cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği geçiyor, Eskişehir’de yine sağlıklı kent ilkeleri var. Bunun içinde cinsel yönelime ilişkin ilkeler var. Eskişehir’de Halkevleri ve kadın örgütleriyle daha çok ilişki içindeyiz. Anadolu üniversitesi içinde derslere katılıp, LGBTİ alanında destek vermek istiyoruz.
Deniz Eren, Trans Danışma Merkezi Derneği: Trans geçiş sürecindeki translara geçiş sürecinde destek olmaya çalışıyoruz. Madde 40 medeni kanun üzerinden hukuki bir çalışma yapıyoruz. Son ayağını şubat ayında Ankara’da yapacağız. Medeni kanun madde 40’ı nasıl değiştirebiliriz toplantıları düzenledik. CHP’li Mahmut Tanal bir yasa teklifi meclise sundu. Bunun dışında avukat ve sosyal hizmet uzmanı desteği vermeye çalışıyoruz. Sosyal refakat sistemi kurmaya çalışıyoruz. Medeni kanun madde 40 üzerinden sosyal hizmet ve hukuki desek vermek ve transları geçiş sürecinde desteklemeye çalışıyoruz.
Alim, Afyon LGBTİ: Bugün birinci ayımızı kutlayacağız. Tek bir trans arkadaşımız var. Hukuki olarak hiçbir şeyimiz olmadı. Okul yönetimi bile hiçbir şey yapmadı. Oturduğumuz mekanlardan çıkartılıyoruz. Okuldan ve kamuoyundan sürekli tepki alıyoruz. Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden bir teklif aldık. Cinsel yönelim ve cinsel gelişim alanında birlikte çalışma önerileri geldi. Radyo sinema bölümünden ortaklaşma talebi geldi. Esnaftan bile sürekli tacize uğruyoruz.
*Bu etkinlik, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Etiketler: yaşam