17/09/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Kaos GL’nin internet özgürlüğüne ilişkin ağ oluşturmak için düzenlediği ‘Sanalcılar Buluşuyor’ toplantısı LGBTİ örgütleri interneti tartışıyor forumu ve sansüre karşı ağ-çalışma grupları oturumları ile sona erdi.

LGBTİ örgütleri interneti tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin internet özgürlüğüne ilişkin ağ oluşturmak için düzenlediği “Sanalcılar Buluşuyor” toplantısı LGBTİ örgütleri interneti tartışıyor forumu ve sansüre karşı ağ-çalışma grupları oturumları ile sona erdi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında dört gün süren “Yeni Medya Okulu” ile 14 şehirden 20’yi aşkın gönüllü muhabiri bir araya getiren Kaos GL’nin internet özgürlüğüne ilişkin ağ oluşturmak için “Sanalcılar Buluşuyor” toplantısına 13 şehirden 26 LGBTİ ve internet aktivisti katıldı.

Şiddet nasıl gösterilir?

LGBTİ Örgütlerinin interneti tartıştığı forumda, intihar ve tecavüz haberciliği, yurttaş haberciliği, sosyal medya’nın örgütlenmedeki önemi gibi başlıklar konuşuldu. Şiddetin görsel sunumunun internet ortamında yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

İnternette LGBTİ’lerin sıklıkla karşılaştığı nefret söyleminin nasıl teşhir edileceği, teşhirde izlenecek yollar hakkında tartışmaların da yürütüldüğü forumda, LGBTİ’lerin maruz kaldığı oto sansür ve dijital güvenlik sorunları konuşuldu.

Doğru habere ne kadar ulaşıyoruz?

Daha çok internet haberciliği ilkeleri üzerinden yürütülen forumda, LGBTİ’lerin doğru habere ulaşması ve haber yazımı konusunda bilgisinin artırılması gibi talepler de dile getirildi. Kaos GL’nin Mayıs ayında düzenlediği Yeni Medya Okulu sonrası oluşturulan Muhabir Ağı’nın işlevinden ve yapısından bahsedildi.

İnternette sansürün konuşulduğu oturumda buluşmanın ilk gününde bahsedilen engelli siteler, buna karşı alınan önlemler, yasal mevzuat, LGBTİ’lerin oto sansür problemi üzerine genel bir tartışma yürütüldü ve örgütlerin bu çerçevede yapabilecekleri tartışıldı.

*Bu etkinlik Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu APC’nin “İnternet ve Cinsel Haklar” projesi kapsamında İsveç Kalkınma Ofisi SİDA tarafından desteklenmektedir.

**Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

İlgili Haberler:

İnternette ne kadar engelleniyoruz?

88 bine yakın internet sitesi engelli

İnternette feminist prensipler tartışıldı

 


Etiketler: medya
İstihdam